Els Ecologistes de Catalunya i el Centre d’Ecologia i Projectes Alternatius (CEPA-EdC) van emetre un comunicat on mostraven el seu rebuig a l’acord entre el govern català i l’andorrà pel qual els residus de Catalunya s’incineraran a Andorra.
Segons van informar les entitats aquestes intencions no s’ajusten a l’objectiu de la Unió Europea, que preveu arribar a un 60% de recollida selectiva l’any 2020. El Govern d’Andorra va oferir fa uns mesos incinerar residus de l’Alt Urgell i de la Cerdanya (Lleida) a la incineradora de la Comella, inaugurada el 2007 i que, segons les organitzacions ecologistes, tracta una mitjana de 34.000 tones de residus l’any, una quantitat molt per sota de les 45.000 tones previstes. A més, ambdues comarques tenen previst per llei reduir les tones d’escombraries que generen en els propers anys, pel que la seva contribució a la incineradora andorrana no seria suficient per obtenir un bon rendiment d’aquesta.
Tant Ecologistes de Catalunya com CEPA-EdC van coincidir que la intenció real de la proposta és «rendibilitzar una inversió pública-privada sobredimensionada que serà encara més innecessària, a mesura que Andorra avanci en la recollida selectiva» i que, d’acceptar-, el Govern català estaria contribuint a «un rescat encobert d’una mala inversió andorrana», així com a «un model de gestió de residus no eficient». Així mateix, van defensar que la recollida selectiva i el reciclatge estalvien més energia que la que s’obté de la incineració, fet que contribuiria a assolir els objectius de l’acord de París contra el canvi climàtic.
Les dues entitats van demanar que els governs català i andorrà frenin qualsevol acord fins que es dissenyi un pla comarcal ambiciós per a la gestió de residus.
Segons informa l’Agència ANA, un recent canvi en la normativa europea en matèria de residus ha reobert la porta al fet que Andorra pugui importar deixalles provinents d’Espanya. Fins ara la burocràcia legal havia encallat aquest interès de les dues parts, però aquesta modificació permet, un cop Espanya hagi traslladat aquest cabal comunitari a la seva legislació específica, que hi pugui haver una petició formal per importar residus que actualment es dipositen a l’abocador de la Cerdanya.
El director de Medi Ambient, Marc Rossell, va explicar a l’ANA que la UE va aprovar la nova normativa al juliol, que al novembre hi va haver una fe d’errata i que els estats membres tenen fins al juliol de l’any vinent per adaptar la seva legislació.