«Malauradament avui hem hagut de donar un pas més». Així es va expressar el ministre portaveu, Eric Jover, en anunciar, acompanyat del ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, el nou decret del Govern per fer front a l’expansió del coronavirus.
El decret, que es publica avui i entrarà en vigor demà, es podrà prorrogar més enllà dels 15 dies previstos inicialment si es veu necessari. L’objectiu és reduir les activitats econòmiques i d’aquesta manera protegir els recursos sanitaris perquè es puguin destinar en la seva pràctica totalitat als afectats pel Covid-19.
La mesura es pren, segons Jover, després de comprovar que «la mobilitat era encara massa elevada pel que demanen les circumstàncies i s’ha volgut restringir més per reduir la possibilitat de contagi». Així doncs, entre les activitats que també s’hauran de paral·litzar hi ha, a banda de la construcció i els treballs que hi estiguin relacionats, les industrials i artesanals, i les de les professions liberals com la fisiologia, la podologia o l’odontologia, si bé en aquest últim cas s’ha acordat amb el col·legi professional un servei de guàrdia per a casos urgents. El ministre
portaveu es va referir també ahir a algunes de les mesures que contindrà la llei òmnibus que s’entrarà a tràmit parlamentari en les properes hores i que es vol aprovar pel tràmit d’extrema urgència amb l’objectiu de fer front a la davallada en la creació de riquesa. Una d’elles és la modificació del marc pressupostari per incrementar la capacitat d’endeutament de l’Estat per poder fer front a les obligacions i els ajuts que es derivaran d’aquesta crisi sanitària. També s’inclouran en aquest text mesures per ajudar els autònoms, amb una reducció percentual que encara no s’ha especificat de la cotització a la CASS; els treballadors que s’hagin de confinar a casa pel virus, que hauran de rebre el 66% del salari, i els empleats del sistema sanitari que causin baixa, que cobraran el 100% del sou des del primer moment.
Coresponsabilitat
Jover va esmentar en diferents ocasions el concepte de coresponsabilitat perquè, per exemple, sigui possible que els assalariats tinguin garantit el 100% del seu salari o que els propietaris dels locals comercials llogats als empresaris «ajudin també a sortir de la crisi». D’altra banda, es treballa amb Andorran Banking en un projecte per facilitar als empresaris els préstecs subscrits, i es preveu una partida de 60 milions d’euros destinada a crèdits tous adreçats a empresaris i autònoms. I, finalment, dins d’aquet capítol d’ajuts, Andorra Telecom i FEDA facilitaran ajornaments en el pagament de les factures als empresaris que ho necessitin.
Pel que fa a l’àmbit educatiu, Jover també va explicar que s’ha elaborat una guia sobre l’afectació del Covid-19 a l’àmbit educatiu i s’ha consensuat amb els tres sistemes educatius una proposta per mantenir l’activitat pedagògica amb una base digital mentre els alumnes no poden assistir a les classes presencialment. En aquest sentit, es facilitarà a les famílies que les necessitin les eines de connectivitat necessàries. Jover va assegurar que «el calendari d’inscripcions s’ajorna i es readaptarà quan se superi la crisi». Les proves oficials també es posposen i un cop restablerta la situació ja es replantejaran els nous calendaris.
També es va situar sobre la taula la situació dels temporers. Jover va afirmar que s’està estudiant cas per cas per trobar «la millor solució possible per a cada treballador», tant per la seva situació laboral com per la seva repatriació.