Search
Close this search box.
Victoria Gómez Pérez

L’hotel Casamanya podria acollir la residència dels investigadors de Grifols

Les tres línies de treball seran els trastorns de la immunitat, els tractaments immunològics pel càncer i la cura d’infeccions, com la Covid

L’hotel Casamanya podria convertir-se en la residència dels investigadors i treballadors temporals del Centre de Recerca Immunològica que la multinacional catalana Grifols preveu obrir a Ordino l’any 2023. De moment és només una idea, però el Ministeri de Salut ja treballa perquè el Casamanyana esdevingui un espai d’apartaments: «Amb l’arribada de Grifols a Ordino hem de buscar un lloc on visquin els seus treballadors i se’ns obre la possibilitat de reformar l’hotel. El lloc de residència d’aquestes persones ha de ser Ordino, no la parròquia d’Ordino, sinó la vila d’Ordino. I ens agradaria que l’hotel Casamanya els pogués acollir», va apuntar el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet.

El centre de recerca s’ubicarà en un espai de 6.000 metres quadrats al Prat de la Farga de Casa Rossell. Tot i que la seva construcció no es regirà exclusivament pel pla d’urbanisme de la parròquia, Benazet va assegurar que la infraestructura serà «molt respectuosa amb el medi ambient» i estarà «integrada dins el poble». De fet, segons el ministre, el conveni especifica el total manteniment del camí ral perquè «ells [Grifols] també tenen interès que el seu centre es trobi en un espai agradable, on els seus investigadors s’hi puguin relaxar i passejar». Així, tots els materials de construcció emprats s’adequaran a l’hàbitat i estaran certificats amb els màxims estàndards de protecció mediambiental. «Tenint en compte que Ordino és reserva de la biosfera, és un projecte magnífic», va considerar el titular de Salut, tot destacant que «a més, totes les infraestructures de la parròquia se’n beneficiaran» i «el nom d’Ordino, més enllà de l’esquí, serà reconegut arreu del món». 

Amb tot, el projecte es troba encara en una fase molt inicial i les concrecions són poques. No hi ha nombre d’empleats exacte ni noms de científics reconeguts que hi puguin treballar. «Primer s’ha de posar en marxa i després s’aniran incorporant els equips, així funciona un centre de recerca. Grifols ens ha comentat que, per començar, es podrien requerir una cinquantena de persones (no investigadores), que s’ampliaran en funció de les necessitats dels projectes. De mitjana en un centre estrella com aquest pretén ser, calen 1.200 treballadors», va declarar el ministre.

En aquest sentit, un dels objectius del Govern és, a més de la captació global de talent, aconseguir el retorn de professionals andorrans que van marxar per treballar a l’exterior, ja que fins ara el país no els oferia l’oportunitat. I és que la creació del centre forma part de la «resiliència d’Andorra de sortir d’una crisi mai abans viscuda» i de la qual tota la societat en traurà rèdit, ja que el Principat tindrà una posició d’adquisició preferent de tots els productes que surtin del centre ordinenc i, per tant, «els ciutadans que ho necessitin podran accedir als tractaments més avançats». 

 

Línies d’investigació

El que sí que ja se sap és que hi haurà tres línies d’investigació: trastorns de la immunitat propis, tractaments immunològics pel càncer (amb l’objectiu final de substituir la quimioteràpia per la immunologia) i la cura d’infeccions en què els antivirals no siguin efectius, com en la Covid-19.

En cap cas, però, es farà competència al laboratori nacional d’epidemiologia, tot i que sí que és possible que hi hagi línies de col·laboració i projectes en què intervinguin tots dos. «I no només tots dos, també hi podran participar la Universitat d’Andorra, la Universitat de Barcelona, la Universitat de Tolosa, etc.», va puntualitzar Benazet, que va recordar que el Centre d’Investigació Immunològica també servirà per fer formacions en diverses matèries relacionades.

Finalment, cal destacar que l’arribada d’una de les farmacèutiques més prestigioses del món a Andorra no és casual. El màxim responsable del Ministeri de Salut va recordar que Grifols es va posar en contacte amb el Govern el mes d’abril de l’any passat arran de la gestió de la primera onada de la pandèmia. Tal com va explicar, «van veure les decisions que preníem i els va cridar molt l’atenció el doble cribratge poblacional que vam fer». Tot i que la idea inicial era que fos la multinacional catalana qui subministrés la logística per realitzar les proves TMAs, per motius de distribució de mercat, va ser una altra empresa qui ho va acabar materialitzant. Arran d’aquí, però, es va establir una relació en què «ells [Grifols] han fet un seguiment de les nostres decisions i, gràcies a ser els primers del món a autoritzar els tests d’antígens com a autotests, els ha sorprès la nostra voluntat de voler avançar-nos al virus i voler innovar en tota la gestió». Això, sumat a la casuística d’Andorra –entorn, seguretat, sistemes educatius…– «va fer que parléssim d’una possible infraestructura de Grifols al país i a l’estiu es va proposar la creació d’un centre de recerca, concretament en immunologia, per ser un dels futurs que la medicina té en molts camps». 

Després de «molta feina» i la implicació de diversos ministeris, l’acord estipula que el 80% del cost total del projecte anirà a càrrec d’una filial de la farmacèutica, mentre que la participació pública, a través d’Actua Empresa serà del 20% i de 200.000 euros anuals. El resultat també suposa un «punt d’inflexió» que col·locarà «Andorra al mapa del món científic i del prestigi internacional» i des de l’Executiu esperen –i el ministre de Salut n’està convençut– que serveixi perquè altres empreses del sector també apostin pel Principat. 

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu