L’habitatge és una de les principals problemàtiques que ara mateix hi ha al Principat, i la setmana passada va ser clau en aquest aspecte. El Consell General, el Consell Econòmic i Social i fins i tot el Comú d’Andorra la Vella van exposar la problemàtica durant tota la setmana, a més de possibles solucions.
La Unió Sindical d’Andorra (USdA), va exposar el passat divendres al Consell Econòmic i Social mitjançant el seu secretari general, Gabriel Ubach, que farien una crida a la població andorrana per fer una manifestació si no s’avançava en matèria d’habitatge. Ara queda en mans del Govern analitzar la proposta per a establir un preu de referència per als pisos de vuit euros el metre quadrat, de tal manera que els habitatges que és lloguin per sobre d’aquest estiguin gravats a raó de cinc euros per a raó de més, fent que «un pis que ha d’estar a 800 euros i el volgués llogar a 1.500 no li sortiria a compte llogar el pis a aquest preu», explicava divendres Ubach. Aquest argument va ser rebatut pel president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Gerard Cadena, que va al·legar que «no podem fixar un preu perquè les penalitzacions haurien de ser conseqüents, per això caldria establir una forquilla, ja que caldria tenir presents els diferents tipus d’habitatge».
Per altra banda, a principis de setmana l’Institut Nacional de l’Habitatge (INH) va presentar l’anàlisi de la situació al país. El seu president, Josep Maria Pla, va argumentar que destinaria tots els habitatges del país a primeres residències: «No és el moment per a segones residències i els habitatges d’ús turístic, totes les transaccions han de portar al fet que les persones visquin en els habitatges que es compren». Per això Pla va apel·lar a regular la inversió a l’habitatge, ja sigui estrangera o nacional.
Cal recordar que a mitjans de setembre va entrar en vigor la moratòria de tres mesos on se suspèn l’atorgament de noves autoritzacions d’inversió estrangera en immobles, tant per a persones físiques estrangeres no residents com per a persones jurídiques, ja siguin estrangeres com andorranes amb capital estranger, sigui quin sigui el percentatge de participació de capital estranger.
Per altra banda, i relacionat amb l’acord d’associació amb la Unió Europea, si s’acaba fluctuant s’haurà de tenir en compte la lliure circulació de capitals, i seria més difícil negociar una prohibició amb la inversió estrangera. Per altra banda, Pla va encoratjar als ministres a regular l’anomenat coliving.
Testimoni / Salvador Martínez, jove amb nom fictici, va explicar que «tinc 23 anys i no em puc independitzar tot i tenir feina estable». Ell mateix argumenta que «la situació de l’habitatge al país és l’afer més important avui en dia» i va destacar que «no només es tracta d’una problemàtica dels joves, sinó que hi molta gent que ve a treballar aquí i no té on viure» , o fins i tot abarca a «gent que ha viscut tota la vida aquí, i no es pot permetre un pis». Respecte a compartir pis amb algú altre, Martínez va destacar que «ja ho vaig fer durant la universitat, i no ho tornaria a fer. En aquesta etapa de la meva vida necessito independència».
Per últim, i parlant sobre la manifestació de la qual van parlar l’USdA, ell creu que sí que s’hauria de sortir als carrers a manifestar-se: «Si hi ha aquest problema, qui millor que tota la població qui sigui la que surti a demanar el canvi», ja que «quan hi ha un problema de fa tant de temps, si el Govern que està ara és el mateix que estava a l’anterior legislatura i tampoc va fer res, és que ara tampoc ho farà, per molt que diguin de fer algunes polítiques».