Els propietaris de gossos potencialment perillosos incompleixen constantment la normativa. Així ho evidencien les dades d’atestats per gossos perillosos de l’any passat que el director del Cos de Banders, Miquel Rossell, ha donat a conèixer aquest dilluns públicament en la presentació del balanç d’actuacions del cos de seguretat. Els atestats per aquest motiu van passar de 25, al 2016, a 60, l’any passat, fet que representa un increment de fins al 140%. Rossell s’ha mostrat «molt preocupat» per aquest augment. Tot i així, el nombre de sancions se situa en 109. «Molts d’aquests casos són reincidents, és a dir, hi ha persones que han tingut més d’una multa», ha aclarit el director del Cos de Banders.
D’entre totes les sancions, però, destaquen les cinc que es van imposar per agressions, tot i que van produir-se contra altres gossos i no contra persones. «Només que sigui una agressió entre gossos ja la consideraria molt greu», ha confessat Rossell. Des del Cos de Banders, segons ha avançat, continuaran treballant per la conscienciació i per deixar ben clar que les sancions tenen una repercussió efectiva, ja que «l’objectiu és reduir-ne el nombre».
De tota manera, les multes que més van repetir-se són les derivades de portar el gos lligat però sense morrió (40), per no tenir documentació (35) i a causa de portar el gos deslligat i sense morrió (14). Rossell ha recordat que en l’últim any s’ha potenciat la presència dels banders en llocs d’esbarjo, zones habilitades i de proximitat a centres escolars per vigilar els gossos potencialment perillosos. Els agents del cos, no obstant, van haver d’actuar en 50 ocasions més sota el requeriment de la policia, la batllia o un altre organisme institucional, tot i que aquestes intervencions no van comportar cap atestat.
Més sensibilització
Els controls de caça durant el 2017 van mantenir-se pràcticament com l’any anterior, amb una davallada de 12 –de 642 a 630– que Rossell ha titllat d’insignificant. A més, el nombre de sancions va ser molt reduït en comparació amb els controls. Va haver-hi 25 atestats de caça, dels quals 13 van ser per una sanció lleu com no retornar l’anella dins del període establert. «Millor que no n’hi hagués, però aquestes no són multes importants per a nosaltres», ha destacat el director del Cos de Banders, que ha atribuït la reduïda xifra a «una major sensibilització sobre la legislació de caça vigent».
Pel que fa a la pesca, en canvi, els controls van disminuir en un 16% perquè «cada vegada més el pescador actua d’acord amb la normativa», segons Rossell, i només van imposar-se quatre sancions en relació amb els permisos. El director del cos administratiu ha matisat que la diferència en el nombre de controls de caça i de pesca s’explica perquè «cada caçador que abat una peça ha d’avisar els agents perquè ho testifiquin i en facin el control; s’ha de fer imperativament, mentre que la pesca és més aviat una activitat d’esbarjo».
Batudes de porcs senglars
Entre les altres intervencions que són competència del Cos de Banders, destaquen les 152 relacionades amb el porc senglar. Rossell ha informat que hi ha més porcs senglars i que «en un hivern com el que hem tingut l’animal ve encara més a cotes baixes per buscar aliments». L’Associació de Pagesos s’ha queixat per la proliferació dels porc senglar en reiterades ocasions. «Existeix neguit entre el col·lectiu» ha reconegut el director del cos de seguretat. Precisament, el Govern ja havia fet canvis en aquest sentit per tal que els banders poguessin intervenir durant la nit si els propietaris dels terrenys patien danys.
«Nosaltres fem sortides al rec del Solà i de l’Obac, però no sempre podem fer tirs nocturns per la proximitat al nucli urbà; per això recomanem que s’instal·lin tancats elèctrics», ha especificat Rossell. L’administració organitza batudes tant en temporada de caça com fora d’aquest període, però també compta amb el suport dels caçadors que en fan per abatre els porcs senglars. «A més, aquest any hem allargat la temporada de caça i estem rebent caçadors de països veïns», ha afegit el responsables del cos.
Consolidació
Des de fa un any, el cos compta amb set efectius de l’equip nivo-meteo que durant el 2016-2017 ja va efectuar 39 sortides d’observació sobre el terreny per comprovar-ne l’estat i poder aportar dades i informació al servei meteorològic del Departament de Medi Ambient per a la confecció diària del butlletí de perill d’allaus i muntanya hivernal. Rossell ha explicat que «l’any passat va ser sobretot de formació, sobre sondatges de neu i lectures nivològiques, i que aquest, tot i que continuem formant-nos, ja és una tasca que hem assumit al 100% des del Cos de Banders». Durant el 2017, a més, el servei va rebre un 15% més de trucades, un total de 1.457 enfront de les 965 que havia rebut l’any anterior.
Horitzó 2018: implantació de la tecnologia
Entre els objectius marcats per a aquest 2018, Rossell ha destacat la «implantació de la nova tecnologia en els serveis del dia a dia sobre el terreny», sobretot en els recomptes, verificacions de danys i controls de pescadors i caçadors. De fet, el Govern ja té en marxa un aplicatiu que s’instal·la als telèfons mòbils i que permet fer observacions de fauna i recomptes d’animals com les aus o els isards. «Es tracta d’un mapa d’Andorra on s’introdueix el tipus d’animal i les coordenades del lloc on es veu», ha aclarit el director del Cos de Banders. D’aquesta manera, es va configurant una base de dades que serveix tant per conèixer la seva ubicació en el territori com per altres qüestions d’interès com pot ser fer plans urbanístics, ha especificat Rossell.