Que en els temps actuals es viuen uns dies complicats a causa de la tensa situació geopolítica que afrontem arreu és cert, i ho podem veure sobretot traslladat en el món de la informació i tecnologia, ja que és aquesta la més susceptible i vulnerable quan es tracta de lluitar per aconseguir uns interessos determinats. A Andorra la gran majoria d’empreses són de petit calat; és a dir, d’entre 10 o menys efectius, i això no l’exempta de patir ciberatacs d’igual manera o encara deixant més danys inclús que a les que són estructuralment més grans i potents. L’Agència de Ciberseguretat d’Andorra (ANC-AD) vetlla en aquest sentit per adaptar-se i afrontar els riscs que tenen incidència al nostre territori, de manera que la conscienciació i la prevenció es presten com la millor eina.
Precisament, una de les iniciatives nacionals més rellevants i significatives del sector de la innovació, i de posada en coneixement, són sempre les Jornades de la Innovació i les Noves Tecnologies (INNTEC), que enguany celebren la seva novena edició i que tindran lloc al Centre de Congressos d’Andorra la Vella entre els dies 7 i 8 de maig. En aquest sentit, la jornada present se centrarà, en un primer bloc, en una “visió de la ciberseguretat 360 graus amb la simulació d’un ciberatac real”, i de com aquest pot impactar i malmetre l’estructura d’una empresa, tal com ha recordat el director general d’ACTINN, Ignasi Martín. D’altra banda, el segon dia copsarà les últimes tendències d’innovació tecnològica, com ara el metavers, el 6G, la intel·ligència artificial, les tecnologies verdes i la computació quàntica. Tot s’agruparà en nou ponències amb sis taules rodones.
“Cada cop hi ha més intents de ciberatacs, més moviments en aquests paràmetres i, per tant, nous riscos. L’ANC-AD aportarà al seu moment dades més concretes que maneguen des del departament, però la realitat és que ara mateix entre els 10 riscos mundials més importants la ciberseguretat està entre un d’ells. Tanmateix, hi ha una base de conscienciació bastant bona actualment, amb una major posada a l’abast d’eines per evitar que les empreses i les administracions públiques perdin la seva valuosa informació”, ha assenyalat sobre la temàtica del primer dia del fòrum el president d’ACTINN, Albert Moles, amb una previsió d’aforament molt similar a la de l’any anterior amb unes 300 persones.
Durant el torn de preguntes, Martín ha volgut remarcar el “paper divulgatiu del clúster perquè la gent confiï i vegi així en la tecnologia un aliat per fer més competitives a les empreses“, no només del país, sinó de tot el món. Altrament, el director d’ACTINN ha fet una reflexió molt interessant sobre què significa avui dia la IA i si realment substituirà el component humà. “Aquesta eina, tan decisiva els darrers anys, el que farà és reconvertir la feina de tots nosaltres, sense suposar una amenaça, sinó més aviat una oportunitat. El problema el tindran aquelles companyies o empleats que no s’adaptin a aquesta tecnologia, ja que com es va veure als anys 90 amb la irrupció d’internet, tots continuem treballant. El factor humà prevaldrà amb el valor afegit d’una readaptació de les tasques”.