L’acord per la cessió de l’hotel Casamanya va prenent forma. Segons va exposar ahir el cònsol major d’Ordino, Josep Àngel Mortés, el protocol d’entesa que la setmana vinent signaran el Quart d’Ordino, el Comú d’Ordino i el Govern, contemplarà una cessió de l’immoble propietat del quart a les dues altres administracions a cost zero i per un període de 99 anys. Es tracta del temps màxim permès per llei i que, segons Mortés, permetria amortitzar la inversió que la corporació i el Govern hauran de dur a terme per tal de deixar a punt l’espai.
Aquests aspectes es van debatre en el marc de la sessió ordinària del Consell de Comú ordinenc, mitjançant el punt afegit pel conseller de X’Ordino, Enric Dolsa, que tot i celebrar l’avenç per donar un servei a l’hotel Casamanya, va mostrar dubtes sobre el procediment que s’està implementant. «No tinc cap ni una reticència al conveni a tres parts, però hi veig un problema en el fons: no es pot fer una cessió a perpetuïtat a cost zero amb l’únic consens dels llevadors del quart», va posar de manifest Dolsa, que va argumentar que «l’única manera que es podria fer és convocant una reunió de poble amb tots els membres del quart i acordar-ho». I és que, tal com va compartir el mateix conseller, «sé de gent veterana que està molt preocupada i molesta» per la forma que s’està procedint, un fet que podria suposar que «molta gent el vulgui impugnar». «No es pot començar al revés», va esgrimir Dolsa, instant als llevadors del quart a tirar endavant una consulta amb tots els membres.
En aquest sentit, el cònsol major va declarar que «no comparteixo aquest punt de vista», a la vegada que va compartir que «penso que no pot acabar als tribunals», confiat que el quart haurà trobat l’encaix legal per prendre aquesta decisió dins dels seus estatuts. Sigui com sigui, Mortés també va puntualitzar que els detalls del conveni encara estan per tancar, ja que el document que se signarà el divendres vinent, 8 d’abril, serà un «protocol d’entesa», i a partir d’aquí, dos representants de cada part acabaran de tancar els serrells del conveni de cessió de l’hotel Casamanya. En una línia similar, la consellera de Movem Ordino, Sandra Tudó, va indicar que «si es fa aquesta aportació de diners per recuperar l’edifici, i a més se cedeix una part al quart, tots hi guanyem», a banda de remarcar que el comú té altres terrenys on poder tirar endavant projectes.
Tal com va explicar Mortés, la inversió econòmica que ara hi ha sobre la taula per l’adequació de l’hotel és d’entre cinc i sis milions d’euros, als quals faran front el comú i el Govern en funció dels metres quadrats que ocupi cada administració. Per part de l’Executiu, s’hi vol establir el Ministeri d’Agricultura i Medi Ambient, mentre que la corporació també hi situaria els departaments d’Agricultura, Medi Ambient i Sostenibilitat, a banda d’altres recursos relacionats amb la Reserva de la Biosfera.
Desacord de veïnatge
L’altre element que va generar debat durant el Consell de Comú va ser la contesta del comú a les comunitats de propietaris del carrer del Bony de Sant Quiri –abans conegut com el Balcó d’Ordino–. Segons va explicar Dolsa, aquesta via, que és privada, consta de cinc edificis fets construir anys enrere per Joan Canturri, i per tant, aquests veïns gaudeixen del dret de pas. La problemàtica actual és que la parcel·la limítrofa d’aquest camí, on s’hi ha projectat un nou edifici, planteja un accés directe al subsòl del mateix aprofitant el seu pendent. Per aquest motiu, les comunitats del carrer es van posar en contacte amb el comú per tal que els facilités el conveni pel dret de pas que hauria d’haver signat el mateix Canturri, o bé la seva vídua. Així, coneixedor de la situació, el conseller de X’Ordino va insistir que es faciliti als veïns aquest document i que també se li entregui a ell per poder corroborar els permisos.
D’altra banda, Dolsa va alertar que la via és molt estreta, i fer créixer la circulació rodada és inviable, donades les seves característiques.