Andorra Recerca + Innovació (AR+I), en col·laboració amb el comú d’Andorra la Vella, ha engegat per cinquè any una campanya per avaluar el grau d’afectació per la invasió de la papallona del boix. Es tracta d’un monitoratge preventiu que parteix amb l’objectiu de detectar l’arribada d’aquest insecte i poder conèixer quina fenologia adopta en territori pirinenc. Segons expliquen des de l’entitat, el monitoratge consisteix en la instal·lació d’unes trampes que es visiten setmanalment i que estan instal·lades al solà de Sant Julià-Fontaneda i a Enclar.
Cal mencionar i tenir en compte que ni les erugues ni la papallona del boix són problemàtiques per als éssers humans, però sí que causen molèsties importants en concentrar-se en gran abundància en punt de llum, a causa de la defoliació del boix i la presència de grans quantitats de filaments.
La seva observació regular a Andorra no es va donar fins fa un any, sense causar afectacions als boixos, un arbust del qual les erugues s’alimenten voraçment fins al punt d’arribar a una defoliació general que pot arribar a causar la mort de l’arbust.
La papallona del boix, també anomenada ‘Cydalima perspectalis’, és una espècie nocturna i invasora que prové de l’est asiàtic. La seva arribada a Europa està datada el 2007, mentre que durant el 2014 es va veure per primera vegada a Catalunya, on ha tingut una propagació molt agressiva i notòria al llarg d’aquests últims anys. Des d’Andorra Recerca + Innovació es reclama a la població del Principat no tocar les trampes col·locades, que moltes vegades passen desapercebudes, per tal de no alterar els mostrejos necessaris.