Espais com els parcs naturals de l’Alt Pirineu i del Cadí-Moixeró; el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici; i, especialment, la Reserva Nacional de Boumort acullen, entre els mesos de setembre i octubre, activitats de tardor per conèixer la fauna autòctona. Entre les propostes d’enguany, destaca la descoberta de la brama del cérvol i, com a novetat, el seguiment del gat salvatge, que es pot fer a través de MónNatura Pirineus.
El gat salvatge és molt difícil de veure, ja que surt de nit i s’amaga molt bé. Des del centre de natura saben quin recorregut acostuma a fer perquè segueixen les seves petjades, i és per això que enguany han preparat una activitat nova per descobrir-lo. A través d’un mapa es poden seguir les seves petjades i trobar 10 punts d’interpretació que ajuden a conèixer aquesta espècie, així com el paisatge de les Planes de Son, a les Valls d’Àneu, la vegetació d’alta muntanya i d’altres animals que hi viuen, com els talpons i les formigues. L’activitat es realitza durant unes dues hores i té el suport d’una aplicació al mòbil.
Pel que fa a la brama del cérvol, és el període en què els mascles es disputen les femelles i intenten seduir-les bramant constantment i marcant el territori amb secrecions glandulars i d’orina i rascant els troncs amb la cornamenta. És una època en què és fàcil observar aquests animals pel bosc. El moment òptim per escoltar-los bramar és a primera hora del dia, quan despunta el sol, o al capvespre. En aquesta activitat cal seguir un seguit de consells, com evitar fer soroll, mantenir una distància mínima de 50 metres amb els cérvols, ja que tenen un comportament és imprevisible, i portar prismàtics. Així mateix, es recomana anar acompanyat d’un guia per gaudir al màxim de l’experiència, un fenomen natural i cíclic que ha esdevingut un gran atractiu turístic.
Empreses Especialitzades
A la Reserva Nacional de Caça de Boumort, diferents empreses ofereixen paquets turístics que inclouen l’allotjament, el trasllat a la reserva amb 4×4 i un guia especialista que facilita l’accés als llocs on es pot sentir la brama. Pel que fa al Parc Natural de l’Alt Pirineu i al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, hi ha empreses dedicades a activitats d’interpretació i estudi del medi que organitzen excursions. A les Valls d’Àneu s’habiliten punts d’observació gratuïts a les Ares (Port de la Bonaigua), Alós i Gavàs. Pel que fa al Parc Natural del Cadí-Moixeró, també es programen sortides naturalistes i guiades per observar cérvols a la zona. A més, el centre MónNatura ofereix estades i activitats adreçades a tota mena de públic. Amb tot, aquestes empreses ofereixen més serveis relacionats amb la brama del cérvol, va informar Ràdio Seu.