El Comú d’Andorra la Vella va aprovar ahir la redacció del projecte per remodelar l’Estadi Comunal Joan Samarra Vila. Des de la corporació es preveu que l’obra tingui un cost estimat de 10 milions d’euros i disposi d’un total de 4.000 seients en una graderia, una planta d’aparcament per a 550 vehicles i sis carrils a la pista d’atletisme. L’empresa adjudicatària tindrà un termini de 12 setmanes per redactar l’avantprojecte de la reforma. La previsió del comú és que les obres puguin arrencar el mes de setembre de l’any que ve i que s’allarguin uns dos anys i mig.
De fet, tal com es va posar en relleu durant la sessió de Consell de Comú celebrada ahir al Centre de Congressos de la capital, la intenció és que la instal·lació estigui disponible per als Jocs dels Petits Estats que el país acollirà el 2025. Tal com es va esmentar, l’equip que va guanyar el concurs d’idees, encapçalat per l’arquitecte Pere Cervós, disposarà ara de 12 setmanes per fer el projecte, que després haurà de validar el comú. Cal recordar que el concurs d’idees es va convocar el 2019 i que els plecs es van obrir el febrer del 2020. La pandèmia ha fet endarrerir el projecte, ja que fins al desembre de l’any passat no es va acordar el lliurament de premis. Tal com va explicar la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, la reforma estava dimensionada per a una situació diferent de l’actual, i per aquest motiu, quan es va presentar el guanyador ja es va anunciar que s’obria un termini de reflexió.
D’aquesta manera, es redueix la grada, que passa de les entre 9.000 i 10.000 places a les 4.000, i també es redueix l’aparcament de dues a una planta. La voluntat del comú és mantenir els sis carrils de la pista d’atletisme i també que el camp de futbol tingui les mides reglamentàries per si en algun moment s’hagués d’acollir algun partit internacional. Així mateix, es vol mantenir el fet que la grada sobrevoli part de la carretera general i la plataforma d’accés a l’estadi cobrint una part del riu, ja que segons la cònsol major, es tracta d’una proposta que el que fa és apropar l’estadi a la ciutat.
«Tots érem conscients que necessita una remodelació», va destacar Marsol, una opinió que va compartir l’oposició tot i que va discrepar de l’abast d’aquesta. Així, el conseller del PS+I Sergi González la va qualificar d’«incoherent i desmesurada». De fet González va destacar que estan d’acord que cal una millora de les instal·lacions, però va emfasitzar que «no és necessari un estadi d’aquestes dimensions», sinó una infraestructura «pràctica i funcional». També va exposar que temen les conseqüències d’aquestes obres «de gran envergadura» que preveuen el sobrevol d’una carretera general i també la cobertura del riu. «Fem les coses amb coherència i seny», va reclamar el conseller. Marsol va respondre que és «molt senzill dir que és un estadi desmesurat» i que té riscos, i va lamentar que quan es tracta de «projectes importants és molt fàcil abstenir-se», però va afegir que hi hauria d’haver un posicionament «a favor o en contra», concloent que l’oposició hauria d’haver fet «un gest de confiança», ja que «hi ha una reforma sobre la taula».
D’altra banda, la cònsol major va defensar la construcció de l’aparcament, ja que va manifestar que no només donarà servei quan hi hagi competicions, sinó que també entra en la política del comú de construir pàrquings fora del centre i facilitar l’estacionament als ciutadans que van a treballar a la parròquia.
Encara en relació amb l’estadi, González es va interessar per les obres que ara com ara s’estan duent a terme per millorar la pista d’atletisme, i tant Marsol com el conseller d’Esports, Alain Cabanes, van explicar que era un compromís amb la Federació d’Atletisme que venia de fa temps, i que es duen a terme perquè la remodelació de l’estadi encara tardarà a començar. El cost de les obres en curs és de 29.000 euros i ara queden petites partides per dur a terme altres arranjaments. I en relació amb el perill expressat per González que ara es facin les obres i el propietari decideixi no renovar el contracte de lloguer, la cònsol major va respondre que l’espai està reservat per a equipaments i que la propietat no hi pot construir, amb la qual cosa no hi hauria d’haver problemes.
Centre de la bicicleta
D’altra banda, en el marc de la mateixa sessió de Consell de Comú, es va acordar l’adjudicació de les obres per adequar el centre interactiu de la bicicleta a Construccions Modernes per un import de 757.864 euros. Cal recordar que el projecte museogràfic ja va ser aprovat el mes de juny. Les obres han de tenir una durada de sis mesos, amb la qual cosa, tal com va exposar Marsol, és previst que cap a la primavera de l’any vinent puguin estar enllestides. El cònsol menor, David Astrié, va incidir en el fet que aquest espai «té la vocació de ser atractiu» per a la parròquia i per al país, i va afegir que d’aquestes característiques n’hi ha pocs al món. Des de l’oposició es van abstenir a aquesta adjudicació i van tornar a mostrar els dubtes sobre el projecte, ja que tal com ja van remarcar al mes de juny, troben a faltar un pla director que marqui el projecte. «Anem venuts», va destacar la consellera de la minoria Dolors Carmona, que va recordar que es fa una inversió important. Marsol va manifestar que el projecte està previst en 1,5 milions i que s’està dins d’aquesta xifra.
Per últim, en el debat d’ahir també es va aprovar un canvi a l’ordinació que regula la instal·lació de les terrasses amb l’objectiu d’afavorir la convivència entre els negocis i els veïns. A partir d’ara, els negocis de restauració podran tenir la terrassa oberta al públic entre les 08.00 hores (abans de l’horari actual) i les 00.30 hores, per tant, l’horari de tancament s’avança mitja hora. En aquest sentit, la consellera de Tràmits, Tributs i Deutors i de Recursos Humans, Letícia Teixeira, va destacar l’increment de terrasses que hi ha hagut a la parròquia darrerament, moltes lligades al fet que s’hagin fet zones per a vianants, segons va informar l’ANA.