La ministra de Cultura, Olga Gelabert, ha informat avuir al Govern reunit en Consell de Ministres de la «suspensió temporal de la rehabilitació» de l’edifici històric de Radio Andorra, situat a Encamp, a causa de la detecció d’amiant. Així ho va explicar el ministre Portaveu, Jordi Cinca en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. El Govern va voler tranquil·litzar a la població indicant que l’amiant s’ha detectat en les peces aïllants de la maquinària que s’està restaurant i en cap cas a l’estructura de l’edifici i, a més, va detallar que «després d’efectuar les proves pertinents, no s’ha detectat amiant en l’ambient».
El material perillós es va trobar a finals de juliol i immediatament es va aturar la restauració
Aquest material, també conegut com a asbest, és una fibra natural d’origen mineral que per les seves característiques d’aïllant tèrmic i de l’electricitat va ser a bastament utilitzada durant el segle XX en àmbits tan diversos com la construcció, la indústria o els productes de gran consum. L’amiant va caure en desús després que l’OMS el reconegués com un potent agent cancerigen per als humans.
Calendari
El Govern va informar que el descobriment va tenir lloc a finals de juliol i que immediatament es van aturar les feines però, no obstant això, la situació es va tractar al Consell de Ministres ahir. Aquesta aturada afectarà el calendari previst per a la rehabilitació dels elements que el Departament de Patrimoni està efectuant a través d’una empresa externa, qui va detectar l’amiant. Actualment, es desconeix en quant de temps es reprendran les feines perquè l’empresa contractada especialment per «inventariar i desactivar l’amiant» encara no ho ha determinat. També falta per concretar el pressupost d’aquesta tasca afegida a la restauració.
L’amiant s’ha trobat en petits elements com cartrons, filaments de cordó, llana, bobines, fusibles, làmpades de rectifiacció i altres elements aïllants propis de la maquinària», segons va detallar Cinca. Ara caldrà «determinar quina és la presència d’amiant, inventariar les peces afectades, redactar una memòria tècnica per extreure’l de manera segura i un cop fet això, reeprendre la rehabilitació» dels elements històrics.
Pràctica estesa
Malgrat que el mateix ministre Cinca va reconèixer que l’ús d’amiant en maquinària era «una pràctica molt estesa en aquell moment», no va poder precisar si s’havia previst o no trobar amiant en els elements que calia restaurar a Radio Andorra: un emissor d’ona mitja de 1939, tres rectificadors de corrent, un feeder, un rectificador i un emissor Brown Boveri de 1963.
Martí revelarà l’ús de la infraestructura al debat d’orientació
El ministre Portaveu, Jordi Cinca, va avançar que el cap de Govern, Toni Martí, revelarà l’ús de la infraestructura al debat d’orientació política que tindrà lloc els pròxims 17 i 18 de setembre. «En els darrers mesos s’han sentit diverses opcions i alguna d’elles ha anat agafant més força», va indicar Cinca qui va afegir que «el fet que s’hagin aturat les obres temporalment per la trobada de l’amiant en res altera el procés de decisió de l’ús de l’edifici i aquest no ha estat un tema tractat al Consell de Ministres d’avui». Els inquilins que han sonat amb més força durant aquest any per ocupar l’edifici d’Encamp han estat RTVA i un ministeri. Qualsevol d’aquestes dues opcions s’haurien de complementar amb un museu que permetés conèixer la història de Radio Andorra i dels elements únics que encara conserva.