Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

La Fundació Privada Tutelar realitza 121 assessoraments

La principal actuació de l’entitat durant el passat any ha estat el programa ‘Vida Independent’

La secretària del Patronat de la Fundació Privada Tutelar, Rosa Castejón, i la gerent interina d’aquesta mateixa, Marie Pierre Lauribe, van presentar ahir la memòria de la Fundació d’aquest 2014. En la que es destaca que aquest any s’ha tutelat un total de 17 persones (sis més que al 2013), s’ha tingut una persona en curatela, s’han fet 27 seguiments i 121 assessoraments. Pierre va destacar a més, que el col·lectiu que s’intenta ajudar és el mateix que en les altres edicions, doncs «es tracta de persones vulnerables, com ara la gent gran que no pot tenir cura de si mateixa, discapacitats o malalts mentals». De totes les accions, però, tant Lauribe com Castejón, van voler d’estacar el «gran èxit» que ha tingut la prova pilot del programa ‘Vida Independent’, una iniciativa que tracta de «garantir un tipus de vida autogestionada amb un conjunt de suports determinats, de major o menor intensitat segons les necessitats que presenti cada persona, a cada moment». Amb aquest programa, s’ha pogut ajudar a un total de cinc persones tutelades per la Fundació per iniciar una vida independent.
 
Segons va comentar Castejón, veient l’èxit de l’activitat, es vol donar continuïtat al projecte, per això la Fundació cedirà la gestió d’aquests cinc casos –i de tres més que ja s’hi han interessat– a l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell. Doncs a partir d’ara, aquesta serà l’encarregada de vetllar pel dia a dia d’aquestes persones, tot i que la tutela la mantindrà la Fundació. L’acte de traspàs, es farà el proper dimecres 1 de juliol. I segons la pròpia Fundació, seguir amb el programa permetrà «fomentar la inclusió de les persones amb diversitat funcional a la societat». Ja que la iniciativa dóna «la llibertat d’escollir una nova opció de vida».
De la mateixa manera, Lauribe va voler destacar que l’espai de creació ‘La Capsa’, gràcies a accions i esdeveniments que va desenvolupar per recaptar fons, va permetre recollir 10.000 euros per la Fundació. Amb aquests diners, l’entitat va poder enviar als tutelats a unes vacances a fora i fer unes jornades especials pels qui no es podien desplaçar. A més, Castejón va comentar que durant el 2014, es van poder dur a terme totes les actuacions que es tenien previstes des d’un principi. De la mateixa manera, la secretària va destacar «el gran servei de voluntariat que ens ha ajudat a desenvolupar algunes de les tasques». 
 
Altres actuacions de la Fundació / Durant l’any 2014, la Fundació ha dut a terme diferents sortides d’oci amb els tutelats i els voluntaris, aquestes consistien en dinars, berenars, assistència al cine, acompanyaments a les visites al metge i activitats els caps de setmana, entre d’altres. 
 
També s’han fet activitats de formació, algunes d’elles en indrets de fora com Barcelona o Madrid. I per divulgar i representar la Fundació, durant el 2014, s’ha participat en alguns programes de ràdio, s’han fet aparicions en els rotatius de la premsa nacional, i s’han facilitat articles per ser publicats als diferents mitjans de comunicació del Principat. 
 
A més, les principals actuacions previstes pel 2015, a part de la gestió continuada de la Fundació en totes les àrees i serveis realitzats durant el passat 2014, són: tallers de coaching laboral, intervencions assistides amb gossos, educació cívica i vial, tallers d’habilitats per a la llar i tallers de cuina. 
 
Perfil de les persones ateses al 2014 / Segons la memòria de la Fundació Privada Tutelar, aquesta va ajudar a persones de vuit nacionalitats diferents durant el passat 2014. Els més nombrosos, però, han estat els tutelats andorrans, doncs el 44% dels atesos, eren del Principat. 
 
Seguits, estan els espanyols, amb un 9% de persones ateses, i després els francesos, doncs de tots els que la Fundació va ajudar, aquest en representaven un 6%. Pel que fa a la resta de països, un 3% dels tutelats que es van atendre eren de nacionalitat portuguesa, un 1% eren americans, un altre 1% provenien d’Austàlia, del Regne Unit s’en va atendre també un 1% i d’Israel un altre 1%. 
Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu