La Reial Federació Espanyola de Piragüisme (RFEP) està estudiant disputar les pròximes proves de descens llarg de canoa i caiac al riu Valira en el seu tram des del pont de Fontaneda fins a la frontera hispanoandorrana. El passat mes de setembre, la Seu d’Urgell va acollir la Copa del Món de piragüisme d’eslàlom i descens, però les competicions d’etapa llarga es van haver de disputar a Sort, ja que el Parc del Segre no disposa de més de tres quilòmetres de llargària. Va ser aleshores quan el president de la Federació Andorrana de Canoa-Caiac (FACC), Toni Guerra, va proposar als seus homòlegs espanyols fer el descens pel Valira. «Els responsables van pujar a Andorra i van comprovar que és factible. L’únic inconvenient és el cabal, però si les competicions se celebren durant la primera quinzena de juny, hi haurà suficient aigua de forma natural. No caldria buidar el llac d’Engolasters», va explicar Guerra, en referència a la cessió d’aigua que FEDA va autoritzar aquest estiu per poder-hi fer ràfting durant la festa major de Sant Julià.
En aquest sentit, el president de la FACC també va puntualitzar que en cas que FEDA hi hagués d’intervenir de nou seria «per a una competició esportiva oficial i no per a una activitat lúdica». A més, en cap cas, va assegurar Guerra, afectaria la pesca de truites permesa a la zona, si bé sí que caldria fer una neteja del riu perquè la barca de canoa és més llarga que la de ràfting.
«Projecte de país»
Així, les pròximes proves de descens de la Copa d’Espanya de Piragüisme podrien tenir un episodi a Andorra. En aquests moments, però, la federació espanyola encara està valorant el tram en qüestió del riu i no serà fins a finals de mes que farà pública la seva decisió. Preguntat per la possibilitat que la corporació que surti de les eleccions del pròxim 15 de desembre no vulgui involucrar-se en la competició –ja que l’actual cònsol major i principal impulsor de la proposta, Josep Miquel Vila, no repetirà en el càrrec–, Guerra va assegurar que «des de la FACC seguirem proposant el Valira com a una bona opció, perquè realment creiem que és un projecte de país».
Dues hores de bombeig
Tot plegat es va desprendre de les declaracions de Vila ahir al matí en la inauguració del Centre Alt Rendiment de Naturlandia. El cònsol va deixar en mans del nou equip de govern la decisió, tot remarcant que «dues hores» de bombeig d’aigua per part de FEDA ja serien «suficients». Així mateix, va apuntar que les proves de canoa i caiac se celebrarien durant pocs dies i en diferents èpoques de l’any, de manera que no hi hauria una concentració de la despesa com va passar per la festa major. «La quantitat d’aigua del riu depèn de la neu i la pluja» i, per tant, la demanada variarà «en funció de les necessitats» en cada moment, va recordar Vila.