Search
Close this search box.

La despesa en pensions de la CASS va créixer un 9% durant el 2019

El cost de les jubilacions de caire contributiu van ascendir l’any passat fins als 100,2 milions d’euros

La despesa en prestacions de la branca de jubilació de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) es va incrementar un 9% el 2019 en relació a l’exercici precedent. En concret, les despeses en pensions contributives van ascendir a 100,2 milions d’euros, un 9,1% més que el 2018, mentre que els costos de les pensions no contributives – les que el Govern garanteix a persones que no tenen recursos suficients per la seva subsistència i no poden acollir-se a les pensions contributives– van ser de 4,8 milions d’euros, el que suposa un 6,5% més que l’any anterior.

Així consta en un comunicat que la CASS va fer públic per informar de la reunió celebrada ahir pel consell d’administració, en el qual es van validar els estats financers i la liquidació de comptes del 2019, que han estat tramesos al Govern per a la seva aprovació. Els  ingressos per cotitzacions en la branca de jubilació es van incrementar un 3,6% respecte a l’any 2018. Així, es van comptabilitzar 139,4 milions d’euros provinents de les cotitzacions dels assalariats i treballadors per compte propi; 4 milions d’euros de les cotitzacions de prestacions econòmiques de la CASS (pensions i baixes) i 4,8 milions d’euros de les transferències del Govern per finançar pensions no contributives.

Pel que fa a la branca general, els ingressos per cotitzacions d’assalariats i treballadors per compte propi van créixer un 3,9% amb relació al 2018. El total d’ingressos per aquest concepte va arribar a 120,4 milions d’euros, mentre que els provinents de les cotitzacions de prestacions econòmiques  (pensions i baixes) van arribar a 10,5 milions d’euros. D’altra banda, les despeses de la branca general es van incrementar un 7,1%: les prestacions sanitàries van suposar una despesa de 101 milions d’euros, un 5,5% més que el 2018, i les prestacions econòmiques (baixes, pensions d’invalidesa i pensions d’orfenesa) van representar 60,1 milions d’euros, un 10,1% més.

La xifra d’assalariats va augmentar l’any passat, segons el mateix comunicat de la parapública, un 3,4% amb relació al 2018. Així, el passat mes de desembre hi havia 44.977 persones registrades com a assalariades a la CASS, el que suposa un 2,8% més de les que hi havia el mateix mes del 2018. D’altra banda, va créixer també el nombre de treballadors per compte propi, un 2,1%, situant-se en un total de 6.576 al mes de desembre passat. El nombre de pensionistes a càrrec de la branca general es manté estable amb relació al 2018: 2.664 al desembre (2.332 d’invalidesa, 331 d’orfenesa i de reversió d’ascendents).

Els pensionistes a la branca de jubilació s’incrementen un 4,9% respecte al 2018, amb un total de 13.650 al desembre (12.033 de jubilació i 37 capitals de jubilació, 3.138 de viduïtat, de les quals 79 temporals). La taxa de dependència era al mes de desembre de 3,65 assegurats actius per cada pensionista de la branca de jubilació, un 2,1% inferior a la del desembre de 2018. Pel que fa als assegurats indirectes es van situar en 17.150 persones.

Emergència pel Covid-19

 D’altra banda, el consell d’administració de la CASS en el comunicat la tasca que porta a terme durant aquests dies el sector sanitari en la lluita contra el Covid-19. A més, la parapública agraeix la comprensió i responsabilitat dels ciutadans en aquests dies d’emergència. Pel que fa als seus treballadors, indica que més de la meitat estan fent teletreball, i hi ha també un equip que dona servei telefònic  i presencial en cas d’urgència. Segons s’afirma, han augmentat les trucades telefòniques a la CASS, que habitualment eren unes 200 al dia, s’han doblat o triplicat,depenent del dia.

En aquest sentit, s’ha reforçat el personal d’atenció telefònica per fer front a totes les trucades, i els diferents departaments estan intentant donar resposta als correus electrònics en menys de 24 hores.  La CASS recorda també que la majoria dels tràmits es poden fer a través de correu electrònic o la bústia, sempre que portin una còpia del document d’identitat annexat a la sol·licitud. «S’ha aconseguit així baixar de les 500-600 atencions diàries a 50-60 atencions», s’assenyala.

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Entrevistes destacades
Cònsol major d’Escaldes-Engordany
Cònsol major de Sant Julià de Lòria
Conseller de la minoria de Sant Julià de Lòria
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu