El Consell de Col·legis Professionals d’Andorra ahir va anunciar públicament que el Govern ha accedit a la seva petició de participar en la validació dels professionals sense títol universitari perquè puguin exercir dins del Principat. L’acord adoptat preveu que el col·legi implicat en cada cas emeti un informe vinculant sobre el sol·licitant, de manera que la seva decisió serà la que prevaldrà i només podrà revertir-se si el professional esmena les consideracions apuntades des de l’entitat col·legiada.
Les negociacions també han permès resoldre disfuncions en el funcionament del Comitè Tècnic
«Aquest acord representa un pas endavant molt important», va posar de relleu la presidenta del Consell de Col·legis, Sophie Bellocq, que va celebrar l’entesa amb l’Executiu després de dos mesos de converses «molt fluïdes». La vicepresidenta del Consell de Col·legis, Edith Rascagneres, va recordar que la modificació que el Govern va anunciar a finals d’agost sobre la Llei d’exercici de professions titulades i de col·legis i associacions professionals preveia aplicar directament el procés d’habilitació vigent a Europa. «Aquella validació, no obstant, hauria estat molt arbitrària i no donava garanties», va puntualitzar Bellocq tot subratllant que ara «l’usuari podrà tenir la certesa que és atès per una persona formada».
Procediment
Des del Consell de Col·legis van explicar que amb la proposta inicial la decisió estaria en mans del Govern i seria molt subjectiva, mentre que afegint els col·legis si aquests determinen que el professional no té les competències necessàries per exercir amb garanties se li poden proporcionar mitjans perquè les assoleixi. «Per exemple, formacions, cursos complementaris a la Universitat d’Andorra o inclús pràctiques», va detallar la presidenta. Per tant, si ho supera, la persona podria acabar estant autoritzada per a l’exercici de la professió.
«No volem impedir a la gent que exerceixi, sinó garantir la qualitat dels serveis que s’ofereixen des dels col·legis», va aclarir Rascagneres. De tota manera, com que serà el Govern qui emetrà la resolució encara que la decisió definitiva no depengui d’ell, el sol·licitant sempre tindrà l’opció d’interposar un recurs administratiu o d’acudir a la Batllia. Pel que fa a la formalització del canvi legislatiu, Bellocq ja va avançar que malgrat que s’han reunit amb tots els grups parlamentaris serà el demòcrata qui presentarà la proposta acordada amb el Govern a través d’esmenes. I en ser preguntada per si la modificació veurà la llum aquesta legislatura, va mostrar-se confiada que «es votarà abans de les eleccions».
Altres disfuncions
La presidenta del Consell va manifestar que en el marc de les negociacions van sortir altres disfuncions que també van acordar modificar. Es tracta del funcionament del Comitè Tècnic a l’hora de validar les titulacions universitàries abans de poder col·legiar-se, «un requisit indispensable per poder exercir al Principat», va recordar Bellocq.
En aquest cas, el col·legi pertinent podrà opinar quan el Comitè Tècnic, conformat per representants de diferents departaments governamentals, hagi d’autoritzar un professional amb un títol acadèmic que generi dubtes sobre la seva reciprocitat amb el Principat. El col·legi emetrà un informe –no vinculant– i si es contradiu amb la decisió administrativa podrà mantenir-se una reunió per resoldre la conflictivitat. «Aquest canvi es du a terme per solucionar els problemes que es donen actualment, que són bastants i passen en tots els col·legis», va justificar Bellocq.
Crida perquè es constitueixin els col·legis que falten
La presidenta del Consell de Col·legis va aprofitar la compareixença d’ahir per fer una crida perquè es constitueixin els col·legis que falten. «Ara som 15 i uns 2.500 professionals liberals, però encara no hi som tots. Per això convido les professions sense col·legi a constituir-ne un perquè d’aquesta manera passarien a estar dins del Consell», va traslladar Bellocq. De fet, aquests professionals ara quedaran desemparats perquè no podran emetre informes vinculants sobre l’habilitació dels títols no universitaris.