Diversos membres de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis (CCIS), es van trobar ahir amb el cap de Govern, Antoni Martí, i el ministre de Finances, Jordi Cinca, per traslladar a l’Executiu la preocupació i neguits del sector empresarial del país respecte del desenvolupament de l’afer BPA. La «magnitud i el transcurs de gairebé dos mesos» d’ençà l’esclat del cas van ser el motiu de la trobada.
En declaracions posteriors a la reunió mantinguda ahir al vespre, el president de la institució, Marc Pantebre, va basar-se en les explicacions obtingudes per part d’Antoni Martí i Jorid Cinca per vaticinar la recuperació de la normalitat en un període d’«entre un i dos mesos», no sent aquesta una «data tancada» perquè, segons va matisar, el retorn a la situació anterior a l’esclat del cas depèn de la «celeritat» amb què es desenvolupi «el complex procés de separació dels actius bons dels dolents».
Sota la visió de Pantebre, no és prudent «assegurar» un període determinat perquè, a més de «l’important volum de comptes i dipòsits» que s’estan destriant, s’ha de tenir en consideració que aquesta és una situació sense precedents i que, els procediments seguits en aquest intent de recuperar els actius lícits responen «a uns estàndards bancaris parametritzats».
Durant l’intercanvi, el Govern va exposar als representants de la Cambra de Comerç les mesures empreses «des del minut zero», així com els passos que s’efectuaran en el futur, encaminats vers la resolució de l’entitat.
Pantebre va recordar que «Banca Privada d’Andorra representava el 20% del moviment bancari del país» i que les nombroses empreses que treballaven amb l’entitat han hagut de cercar alternatives com l’obertura de comptes en altres bancs i l’accés al servei de crèdits engegat pel Govern».
La CCIS va demanar «celeritat en la cerca d’un corresponsal perquè la pràctica bancària torni a la normalitat», però comprèn que, sense aquesta figura fonamental, «no es pot fer més del que ja s’està fent».