El pressupost provisional pel 2021 de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) preveu que el dèficit de la branca general l’any 2021 sigui de 41.791.101,43 euros. En relació amb el finançament de la branca, des de la CASS afirmen que consolidar-lo mitjançant el 10% dels ingressos per cotitzacions és insuficient per fer front al conjunt de la despesa que se centra en les prestacions econòmiques i les prestacions sanitàries.
Per tal de contextualitzar la xifra, a través del document que la conté s’explica que els ingressos pressupostaris operatius totals previstos de la mateixa branca per l’any vinent són 138.774.956 euros, als quals s’hi han d’agregar 45.413.180 euros més que provenen de transferències del Govern, en relació amb el finançament del dèficit previst de la branca, dels complements al 100% en assistència sanitària per recursos econòmics insuficients d’assegurats actius i pensionistes i pels complements no contributius de les pensions d’invalidesa. Tanmateix, al total s’hi integren les despeses de prestacions i les despeses de funcionament de la branca, incloent-hi el 75% de les despeses i ingressos de funcionament dels serveis generals totalitzant, així, 182.198.862,38 euros. És per aquest motiu que el dèficit de caixa es preveu de gairebé 42 milions d’euros per a la branca general.
Per a la configuració del pressupost de l’any vinent, des de la CASS es va tenir en compte que els moments són «d’excepcional incertesa tant a Andorra com als països del nostre entorn on, de forma sistemàtica, es revisen les previsions econòmiques dels anys 2020 i 2021». En aquesta línia, consideren que els actius de l’entitat han de ser revisats a partir d’un seguiment «acurat» d’aquests, tot i que s’han elaborat dins d’una perspectiva de gradual recuperació de l’activitat «després de tancar un any 2020 de forta degradació econòmica per l’impacte de l’emergència sanitària, que contreu l’estructura productiva andorrana altament depenent del turisme i de l’evolució dels països del seu entorn».
Tot i l’escenari postpandèmia d’obertura progressiva que presenta la CASS, des de l’entitat i per a l’elaboració de la previsió de comptes per a l’any vinent, consideren que el creixement econòmic serà «desigual per sectors». En aquest sentit, apunten que els sectors de l’hoteleria, la restauració, el transport i l’oci seran els que rebran un impacte «més sever» de la crisi sanitària, mentre que altres sectors com la construcció i els serveis empresarials presentaran una «evolució de recuperació mitjana dins d’un escenari de rebrots vírics, tot i que controlats».
Així, es planteja que la recuperació progressiva «es sostindria a mesura que el nivell d’incertesa sobre la pandèmia disminueixi, i augmenti la confiança de les empreses» per activar-se i invertir de nou, i també la confiança de les famílies per apostar pel consum «complementada per l’eficàcia de les mesures de reactivació econòmica selectiva o sectorial» adoptades pel Govern.
Finalment preveuen una recuperació moderada del nombre de cotitzants assalariats respecte del 2020 de l’1,5% i de comptes del 2,2%. En relació amb la massa salarial, l’avaluació realitzada per l’exercici pressupostari del 2021 és d’un increment del 7,20% respecte a l’estimat pel tancament del 2020.