El conveni educatiu entre Andorra i França, que estableix que l’escolaritat al sistema gal sigui gratuït, no preveu cap mecanisme per tal que passi a ser de pagament. Així ho expliquen fonts de la Delegació de l’Ensenyament francès, després dels rumors sobre una possible instauració de quotes i que, per tant, deixi d’estar subvencionat per part del Ministeri d’Ensenyament francès. Des de dins del sistema educatiu francès, altresfonts veuen impossible i «irrealista» que es pugui arribar a posar en marxa aquesta mesura, després de la informació publicada per l’Ara.ad, que feia referència al fet que l’ambaixadora gal·la a Andorra, Jocelyne Caballero, estaria a favor que el sistema educatiu francès passi a ser de pagament, com a la resta de països.
El conveni en vigor va ser renovat l’any 2013 per l’exministra d’Educació i Joventut i actual síndica general, Roser Suñé, i el ministre de l’Educació nacional francès, Vincent Peillon, que va entrar en vigor per a una durada de deu anys. El conveni pot ser renovat tàcitament per a un nou període de deu anys excepte si una de les parts notifica a l’altra la voluntat de posar-ne fi. El text preveu l’assegurança d’un ensenyament «gratuït, laic i públic dispensat pels centres d’ensenyament francès».
De totes maneres, fonts del sector educatiu francès expliquen que no hi ha cap voluntat per part del Govern ni de l’Executiu francès per posar fi a aquesta singularitat ja que estan «molt units» els uns dels altres. Fonts de l’ambaixada francesa van explicar dimecres que la instauració d’un sistema de pagament del sistema francès «no ha estat mai en debat» i que mai s’ha posat sobre la taula.
De fet, en la seva visita al Principat el passat mes de setembre, el Copríncep francès, Emmanuel Macron, es va comprometre a impulsar noves sinergies en Educació per incrementar la presència d’estudiants andorrans a França i, en aquest sentit, va anunciar la visita que farà elministre d’Educació gal, Jean-Michel Blanquer, tot i que no va concretar la data en la qual es faria.