El ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, insta Stop Violències a què «certifiqui amb proves tot el que va denunciar» a l’ONU fa unes setmanes en relació amb la prohibició del dret a avortar al Principat i la denúncia de «males praxis i abusos», afirmacions que el ministre va realitzar ahir en el marc de la jornada Ciutat amable. Viure en un entorn saludable i divers és responsabilitat de tots a Andorra la Vella. L’objectiu de portar les afirmacions de l’associació feminista a la Fiscalia és esbrinar «si aquestes manifestacions podrien estar fora del marc de la llei», va puntualitzar el ministre, segons va informar ahir l’ANA.
Els arguments de Filloy arriben un dia després que Stop Violències fes públic un comunicat donant resposta a la decisió del Govern de portar les seves declaracions a la Fiscalia per descobrir si hi ha indicis de delicte en les paraules de la presidenta de l’associació, Vanessa M. Cortés, que van deixar palesa «la vulneració dels drets de les dones a Andorra, començant amb la prohibició pel dret a avortar per a les dones que així ho decideixin, la manca de serveis especialitzats i altres mancances».
Segons Filloy, el motiu pel qual l’Executiu ha portat Stop Violències a la Fiscalia «no ha estat per les declaracions sobre l’avortament, ja que respectem les opinions que puguin tenir les entitats de defensa de la dona, però sí que volem que s’esbrini si aquestes manifestacions podrien estar fora del marc de la llei», sobretot per unes «acusacions molt concretes». El titular de la cartera d’Afers Socials va reconèixer que «nosaltres som els primers que volem saber si aquestes situacions són certes».
Víctor Filloy, ministre d’Afers Socials: «Volem que s’esbrini si aquestes manifestacions podrien estar fora del marc de la llei»
El mateix remarca que «tal com Stop Violències especifica, si són qüestions que habitualment es practiquen a Andorra d’una manera impune, ho volem saber; si és així, ja prendrem les mesures necessàries». Filloy també va afirmar que «és cert que són manifestacions reiterades, però quan arribes a un punt que fas un ressò d’àmbit internacional d’aquest tipus, creiem que cal ser conseqüent i com a mínim demostrar-ho».
Comunicat Stop Violències
Segons l’associació, l’informe que va exposar davant el Comitè per a l’eliminació de la discriminació envers la dona (CEDAW) a Ginebra era públic des de principis d’octubre i tothom que volgués, inclòs el Govern, el podia consultar. Davant la decisió de l’Executiu de portar l’associació a la Fiscalia, Stop Violències recalca que «molts dels punts que denunciem estan perfectament documentats, fins i tot la mateixa comissió d’experts de la CEDAW ens va transmetre que tot el que havíem aportat al nostre informe no només era comprovable, sinó que era correcte, segons els documents de suport presentats».