Search
Close this search box.

FEDA haurà de replantejar les inversions dels pròxims dos anys

El subministrament d’energia dels països veïns està del tot garantit mentre duri la crisi sanitària

L’aturada de l’economia al Principat, que ja suma dues setmanes, deixa un panorama incert pel que fa a la recuperació de l’estabilitat, tant en empreses grans com en negocis més petits. Efectes que també notarà FEDA, fent a la companyia elèctrica replantejar els projectes d’inversions previstos per als pròxims dos anys. «S’estudiaran tots i es valorarà la idoneïtat de fer-los o no», va explicar el director general de FEDA, Albert Moles. Anàlisis que es concretaran «en funció de la crisi, de la baixada de consum i de com la demanda es torni a activar», va afegir, tenint en compte també «la capacitat econòmica del nostre entorn». 

Inversions que buscaven reduir les emissions de CO2 al llarg del 2020. Amb un pressupost de 25,5 milions d’euros, la companyia parlava a finals de 2020 en invertir en la nova línia de molt alta tensió d’Encamp a Grau Roig, de l’ETR de la Gonarda o de les centrals de cogeneració del Pas de la Casa i de la Comella. Paral·lelament, l’entitat també treballava en un estudi per impulsar la producció d’energies renovables, amb l’objectiu de rebaixar les 550.000 tones de CO2 que s’emeten cada any des del Principat.

La llei òmnibus i els descomptes a empresaris i autònoms d’entre el 80% i el 100% també repercutiran en el pressupost de FEDA, amb unes pèrdues estimades de dos milions d’euros. Una quantitat que «és relativament fàcil de recuperar», va explicar el director general, ja que «l’impacte és el mateix que l’augment del preu del petroli». Situació que no afectarà les finances perquè «tenim una manera de treballar més a mitjà que a curt termini». Amb tot, Moles va advertir que el valor de les pèrdues és «estimatiu», donat que depèn d’un entorn «on tot està ballant, el consum s’està abaixant, els preus de compra són volàtils i les borses pugen i baixen».

 

Baixada de consum

FEDA va detectar durant la setmana passada un descens del consum d’entre el 35% i el 39%. Baixada que s’explica per l’aturada dels comerços, els establiments hotelers i les pistes d’esquí. El consum a les llars va augmentar mínimament però no és comparable amb el consum que generen les activitats comercial perquè «la gent està més hores a casa, però no necessàriament hi ha més llums encesos», va afirmar el director general de FEDA.

Subministrament garantit/ Moles va assegurar que «no hi ha cap problema» amb les empreses distribuïdores d’Espanya i França que subministren electricitat al Principat. «Hem parlat amb els proveïdors dels dos països i hi ha una garantia», va assegurar. 

Les companyies espanyoles, a l’igual que l’andorrana, estan implementant en les darreres setmanes protocols estríctes per evitar la propagació de la Covid-19 dins de l’empresa i mantenir la producció d’electricitat. Mesures que passen, per exemple, per dividir a les persones treballadores de l’empresa i crear equips de reserva.

 

Descomptes i fraccionaments

Moles va defensar l’aplicació dels descomptes i del fraccionament del pagament de factures a aquelles empreses afectades per la crisi sanitària. Mesura plasmada a la llei, que «ha estat la dinàmica de treball i en la que tots hem empés cap al mateix lloc». La rebaixa és una de les iniciatives preses per l’Executiu per evitar els acomiadaments. En aquest sentit, el director general va assegurar que els pagaments serien flexibles, adaptant-se a la circunstància de cada cas.

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Entrevistes destacades
President de la Comissió d’Estudi de Creixement Sostenible
Cònsol major d’Escaldes-Engordany
Cònsol major de Sant Julià de Lòria
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu