El cap de govern, Xavier Espot, reconeix que la Justícia es troba «en una situació d’urgència i preocupant», tot aclarint que es tracta d’una problemàtica que correspon a «factors externs». En concret, va fer referència a la decisió dels membres del Consell Superior de la Justícia (CSJ) de no renovar una batlle suplent de la secció d’instrucció i suposant un augment considerable de causes pels dos batlles ordinaris i, en conseqüència, una dilació dels processos judicials.
Espot no va pronunciar-se sobre la decisió més enllà de constatar el seu respecte en tant que els membres d’aquest òrgan ho han decidit «sobiranament» i «per majoria» tot ponderant «que s’ha pres amb ple coneixement de causa i amb arguments que no podem resoldre d’un dia per l’altre». Tanmateix, va negar un descrèdit general a l’administració de la Justícia i va incidir en el fet que «no s’ha de generalitzar» la situació «perquè hi ha unes instàncies que estan ben dotades en l’àmbit de recursos humans i materials com pot ser el Tribunal Superior de Justícia, el Tribunal de Corts o la cessió administrativa i civil. D’aquesta manera, va transmetre un missatge retrospectiu en el qual recordava que «des del 2012 hem fet un ambiciós pla de reformes de l’administració de Justícia» tot exemplificant que «el procés de desjudicialització de les execucions, perquè la gran majoria dels retards i les indemnitzacions que es pronunciaven eren conseqüència de moltes execucions civils i administratives» que amb aquest nou pla depenen del saig o de les mateixes administracions, «ara això ja no passa», va concloure.
En aquest sentit, va reconèixer que cal seguir dotant de recursos humans i materials l’administració per evitar possibles retards, així com seguir amb el servei d’inspecció eficient per detectar casos «molt minoritaris i molt poc comuns però que puguin dilatar algun procediment sense causa justificada». Una tasca que desenvolupa el CSJ «fiscalitzant, inspeccionant i eventualment sancionant».
Així mateix, preguntat sobre les indemnitzacions ordenades pel Tribunal Constitucional (TC) i el cost de diners públics que estan suposant aquests endarreriments de resolució de les causes, per un col·lapse dels mateixos batlles, el cap de Govern va reconèixer que a l’Administració «no li fa mai plaer quan hi ha una sentència judicial que decreta que hi ha hagut un error judicial, un anormal funcionament de la Justícia i s’ha de satisfer una indemnització a càrrec dels pressupostos generals de l’Estat», els quals s’han de descartar en alguna altra finalitat d’interès general.
Tot i això, les expectatives de l’Executiu són «bones» i estimen que «a mitjà termini, aquesta problemàtica se solucionarà». De fet, Espot va destacar que «de la mateixa manera que en els últims concursos no es presentaven suficients persones qualificades per tenir accés a aquests càrrecs, ara hi ha un nombre molt elevat de persones que s’han presentat en els concursos que es faran properament».