El Govern té sobre la taula aplicar restriccions d’accés a determinats establiments de cara a la temporada d’hivern. En declaracions a Ràdio Nacional d’Andorra (RNA), el cap de Govern, Xavier Espot, va manifestar ahir que si durant el pròxim període hivernal «volem que els residents estrangers puguin venir a Andorra i fer activitats que generin riquesa i llocs de treball, potser ens demanaran que nosaltres apliquem una sèrie de mesures que ells també estan aplicant a casa nostra». Així, malgrat que actualment «no estem en aquesta tessitura», va assegurar que «si fos el cas, ens ho plantejaríem», per tal de «disposar d’una situació sanitària adient» en la temporada de neu. Aquestes mesures fan referència a l’aplicació del Certificat Covid o directament de vacunació per accedir a certs serveis.
En aquest sentit, el màxim dirigent de l’Executiu va ser crític amb aquelles persones que voluntàriament han decidit no rebre el vaccí contra la Covid-19, però que, per contra, tampoc estan disposades a assumir certes restriccions: «El dret a la llibertat és molt important, però finalitza quan comença el d’una altra persona», va indicar. «Els drets no es poden veure des d’una perspectiva individualista i il·limitada des de la visió pròpia. Sempre hem volgut primar la pedagogia i la divulgació per sobre de la restricció, però també és veritat que en algun moment, potser, alguna restricció sí que s’haurà d’establir», va sentenciar.
I és que, tal com va reflexionar el cap de Govern, al llarg dels mesos de pandèmia «les decisions que hem anat adoptant són les encertades des del punt de vista de la protecció de la salut de la nostra població, i de la salvaguarda dels interessos econòmics i socials», i va afegir que «crec que quan un posa sentit comú, al final es pot equivocar, però en termes generals, no erra massa». En definitiva, Espot va considerar que el Govern que lidera «ha mantingut una línia estratègica constant», marcada per la «coherència» i el «sentit comú», i per això «penso que aquesta crisi sanitària s’ha gestionat d’una forma relativament adequada».
En aquest context, va aprofitar l’ocasió per rebatre els arguments de la consellera general no adscrita, Carine Montaner, respecte de l’efectivitat de les vacunes i les crítiques sobre les accions empreses per controlar la pandèmia. Així, el cap de Govern va afirmar que «aquells que diuen no a tot, encara no els he sentit posar damunt la taula alguna solució que tingui com a objectiu superar aquesta triple crisi», referint-se als estralls sanitaris, econòmics i socials.
Una situació sobrevinguda
Fent un repàs de l’estat del país des de l’esclat de la pandèmia, Espot va reconèixer que «ni de bon tros m’imaginava que hauria de fer front a una crisi com la que hem viscut aquests darrers 18 mesos». I, conscient que «hi ha hagut moments difícils», el cap de Govern va posar en relleu que «de totes les adversitats se n’extreuen oportunitats», per la qual cosa, va manifestar, «ha estat un motiu d’orgull i de gran satisfacció poder ser cap de Govern en un moment en què el nostre país ha mostrat grans dosis de responsabilitat, de sentiment comunitari i de civisme».
Respecte de la situació actual, es va felicitar de l’efectivitat de la campanya de vaccinació i de l’alt nivell de persones vacunades –que ja arriba gairebé al 70% de la població vacunable–, ja que, per contra, «estaríem en una situació desastrosa». D’ara endavant, i especialment durant la tardor i l’hivern, «podem ser força optimistes». A més, també es va felicitar dels resultats obtinguts al cribratge escolar, que només va detectar un fals positiu corresponent a un docent entre els més de 3.500 tests efectuats. Així mateix, pel que fa a la tornada a les aules, va indicar que, «de moment, tots els indicis fan pensar que hem d’estar relativament tranquils» davant la possibilitat que sorgeixin nous confinaments, malgrat que, hores després, el mateix Govern confirmés l’aïllament d’una aula. D’altra banda, va animar novament als joves d’entre 12 i 16 anys a vacunar-se sempre que així ho avali el metge referent, i va indicar que no està damunt la taula la possibilitat d’immunitzar els infants d’entre 5 i 11 anys.
Finalment, Espot es va referir a la represa del judici de l’afer BPA, on va defensar que la intervenció al banc es va fer en el moment adequat perquè sinó «hagués comportat unes conseqüències molt pitjors». «El Govern i el Consell General, amb les normes que es van adoptar, van actuar correctament. Una altra cosa és que els propietaris majoritaris de l’entitat decideixin reclamar», va explicar. Amb tot, va concloure que qui té la darrera paraula, «com en tot, són els tribunals».