Espanya obrirà les seves fronteres amb els països de l’espai Schengen el diumenge vinent, 21 de juny. L’excepció serà Portugal, país amb el qual no recuperarà la mobilitat fins a l’1 de juliol, data en què també es reactivarà el trànsit amb altres països fora de la Unió Europea que compleixin certs paràmetres de seguretat sanitària.
El president espanyol, Pedro Sánchez, va fer l’anunci a la darrera reunió telemàtica amb els presidents autonòmics, assegurant que l’Executiu havia pres la determinació d’avançar una setmana la data establerta després que Brussel·les recomanés als estats membres iniciar una «reobertura esglaonada» de les fronteres europees.
La nova data coincideix amb el final de l’estat d’alarma, que va ser prorrogat per sisena vegada el passat 3 de juny, i també, amb la suspensió de la quarantena de 14 dies imposada a totes les persones que arribessin a Espanya des de l’estranger. De fet, la reobertura serà «clau» segons el president espanyol per la recuperació econòmica mitjançant el turisme, i per això, va explicar que el dijous presentaran un pla d’impuls al turisme que s’ha dissenyat en coordinació amb representants del sector i les comunitats autònomes.
El cas de Portugal serà diferent, ja que la mobilitat es mantindrà suspesa fins al dia 1 de juliol. Aquell dia, en una mostra de germanor hispanolusitana, se celebrarà un acte on hi participaran el mateix Sánchez, el rei espanyol Felip VI, el president de la república portuguesa, Marcelo Rebelo de Sousa, i el cap de Govern portuguès, António Costa.
Catalunya vol avançar-se
En la mateixa trobada de presidents, el titular català, Quim Torra, va traslladar la seva voluntat d’aconseguir la Fase 3 a la totalitat del territori català per així entrar en la «nova normalitat» i recuperar les plenes competències. Avui, les regions sanitàries de la Catalunya Central i Girona estrenen oficialment el canvi de fase, però l’Administració catalana pretén que les regions restants, la de Lleida i Àrea Metropolitana, hi siguin incloses abans de la setmana vinent, quan se solen incorporar els canvis. La decisió haurà de ser ratificada pel ministeri de Sanitat.
La situació d’Andorra
En aquest context, el punt del trànsit andorrà en direcció Espanya gaudirà d’un bon increment, ja que amb les darreres incorporacions a la Fase 3, es podrà accedir a més zones del territori veí. De moment, però, encara haurà d’esperar uns dies la tornada del trànsit espanyol al Principat, almenys fins al final de l’estat d’alarma i el restabliment de les fronteres, tal i com va confirmar ahir a EL PERIÒDIC l’ambaixador espanyol, Àngel Ros. Serà també el moment en el qual els andorrans podran beneficiar-se de la lliure mobilitat per tot el país veí, sigui la quina sigui la comunitat. Pel que fa a França, des d’avui s’han aixecat les barreres i els vehicles del Principat poden moure’s per tot el país lliurement.
De fet, les primeres obertures parcials van deixar imatges de cues als passos fronterers, tant amb Espanya com amb França, al llarg del cap de setmana. El mateix divendres, primer dia de reobertura al Riu Runer, els usuaris que volien creuar van haver d’esperar entre una hora i dues hores durant tot el matí i part de la tarda. A la vegada, també es van donar aglomeracions durant la tarda al Pas de la Casa.
Les xifres es van mantenir semblants el dissabte, amb retencions a ambdós extrems des de primera hora i fins al migdia. La jornada amb menys afluència de vehicles va ser ahir diumenge, tot i que també hi va haver congestió puntual al matí i fins al migdia a les dues fronteres.