L’Associació de Contractistes d’Obres d’Andorra (Acoda) calcula que entre un 70 i un 80% de les empreses de la construcció afiliades a l’ens han pres part del cribratge sectorial en la Covid-19 organitzat pel Govern, amb la voluntat de comprovar l’estat de salut dels treballadors en la represa de l’activitat després de les vacances d’estiu. Així ho va explicar a EL PERIÒDIC la gerent de l’Acoda, Mònica Dalmau, que va valorar que «pel que fa a les empreses, som conscients que hi ha hagut molt bona resposta al cribratge». D’aquesta manera, tot i reconèixer que en la posada en marxa «no hi va haver gaire incidència» pel fet que va coincidir en cap de setmana, sí que va refermar que amb el pas de les jornades ha anat creixent la participació.
En aquest sentit, la gerent de l’Acoda va apuntar que en aquesta ocasió, des de l’Oficina Covid s’ha donat més flexibilitat a l’hora de realitzar les proves, cosa que ha afavorit la participació. «Fins ara, quan fèiem els cribratges, havíem de demanar cita prèvia i se’ns donava una franja horària en la qual l’empresa havia d’organitzar els treballadors perquè anessin a fer-se la prova desplaçant-se fins a Andorra la Vella», va detallar Dalmau. A més, també va declarar que «hem de posar en valor que l’Oficina Covid ha estudiat alternatives i ens ha posat més facilitat», argumentant que «el nostre sector té la particularitat que ens trobem ubicats en diferents llocs, en obres situades en totes les parròquies, així que el fet de donar l’oportunitat que sense demanar cita prèvia, els treballadors puguin desplaçar-se a l’StopLab de cada parròquia els dies que es troba operatiu ha permès que les empreses s’hagin pogut organitzar millor i això ha comportat una millor resposta».
Sigui com sigui, Dalmau va posar en relleu que «cada vegada que hem tornat de vacances s’han fet les proves», i que de fet, l’Acoda «des que es va tornar a l’activitat el maig del 2020 vam començar a col·laborar i treballar amb l’Oficina Covid per intentar mantenir uns cribratges periòdics, i en especial, en el moment de la tornada de vacances», i recordant al respecte els tests fets al gener després de les festes de Nadal. «Mantenim aquesta relació constant per tal de vetllar per la seguretat dels treballadors», va sentenciar la gerent, reiterant que «valorem molt tota la feina que s’ha fet des de l’Oficina Covid i el Govern».
Acció pròpia
D’altra banda, malgrat que l’Administració hagi fet aquesta proposta a les empreses, l’Acoda ha pogut evidenciar mitjançant el seu contacte amb les constructores que després d’aquest any i mig d’experiència amb la pandèmia del coronavirus, molts privats i treballadors particulars ja havien pres mesures de precaució amb anterioritat. «Moltes vegades, l’empresa constructora ja té contractat el servei de prevenció i seguretat al treball, i ja s’havien formalitzat prèviament un seguit de proves», va manifestar Dalmau, que va corroborar que «a algunes empreses ja s’havien fet el test o tenien pendent fer-lo». I, en una línia similar, certs treballadors també havien pres la iniciativa de sotmetre’s a una prova. «Com que portem més temps amb aquest context, ens hem trobat moltes més situacions en què la gent ja tenia aquesta tranquil·litat de retornar amb seguretat al treball», va declarar Dalmau.
Segons els registres del Govern, l’Oficina Covid té identificades una vintena de persones que s’han fet el test indicant que provenen del sector de la construcció, i tots han resultat negatiu. No obstant això, el servei va posar en relleu que molts es poden haver fet el test sense especificar la professió, ja que no es demana ni als dispositius ni quan es reserva l’hora telefònicament.
Els actius baixen a 51 després de detectar només tres positius
El Govern va informar ahir que la darrera jornada només es va detectar tres positius al país, que elevaven a 15.055 els contagiats. Això, sumat al fet que es va certificar set noves altes –de 14.874–, va rebaixar el nombre d’actius fins als 51 casos, dels quals quatre restaven ingressats a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell: tres a planta i un a l’UCI. Les defuncions es van mantenir en 130. Aquesta tendència a la baixa de la incidència és igual que la de l’entorn. De fet, Catalunya ja albira el final de la cinquena onada especialment per la baixa de contagis entre la gent jove.