Avui se celebra el Dia Mundial dels Videojocs, amb l’objectiu de visibilitzar totes aquelles persones que tenen com a hobbie o feina jugar a videojocs. Aquest dia es va marcar l’any 2008 per part de les principals revistes del món especialitzades en videojocs.
Andorra any rere any celebra, per part d’Andorra Telecom, el Saló del Videojoc. Segons explica la Responsable de RSE d’Andorra Telecom, Inés Martí, l’objectiu és d’apropar la tecnologia a la ciutadania. Aquesta intenció, segons explica Martí, ha anat evolucionant al llarg dels anys: «ara és una iniciativa de benestar digital, sense voler deixar de marge aquest apropament de la tecnologia i innovació», i afegeix que l’objectiu més important en l’actualitat és «donar un espai socialitzador a les famílies a través dels videojocs, on poden trobar totes les novetats, tendències i on els gamers es poden trobar amb els amics i la família per jugar». Per això explica que el saló encara té aquell esperit de competició amb tornejos i premis, tot i que no són en metàl·lic, sinó objectes que poden ser utilitzats per tots els jugadors, creant així «un saló per al país, no per als professionals», incideix Martí.
La responsable de RSE explica que a més, l’empresa de telecomunicacions fa uns anys es va unir amb la Universitat d’Andorra per a apropar la part formativa dels videojocs al país, remarcant que aquesta indústria mou molts milions d’euros arreu del món: «Volem potenciar els videojocs, ja que la formació que hi ha darrere és molt transversal, per això veiem aquest sector per una oportunitat als joves del país».
Per una altra banda, Martí destaca que són molt conscients dels problemes d’addicció que poden crear els videojoc, per això «fa dues edicions que acompanyem el Saló amb xerrades d’especialistes dirigides a les famílies i els joves a l’hora d’identificar una possible addicció per part dels pares i de les famílies», remarcant que aquest tipus d’informació té molt bona rebuda. A més, afegeix que «Andorra Telecom té la voluntat de conscienciar al conjunt de la societat perquè és una responsabilitat de tots treballar per pal·liar les addiccions que poden portar activitats com el videojoc», remarcant la importància d’una bona informació tant als propis gamers com a les famílies.
Per altra banda, la responsable de RSE explica que Andorra és un bon indret per qualsevol persona que tingui una iniciativa tecnològica i que necessiti un Internet potent per treballar. Una d’aquestes persones és Guillermo Díaz, el youtuber resident al país que es fa anomenar Willy Rex. Aquest va començar a fer vídeos a la plataforma de YouTube fa prop de 12 anys, quan en tenia 17, ja que explica que volia compartir l’experiència de jugar a videojocs amb els seus amics que coneixia per Internet, i cada vegada els va començar a veure més gent. Explica que la gent es posa a mirar directes de youtubers que juguen a videojocs com «qui s’asseu al sofà a mirar a 22 persones xutant una pilota, és el mateix. A la gent li agrada veure a altres persones fer coses que se li donen millor que a ell», i afegeix que «a vegades el videojoc és el de menys, només volen veure’t a tu jugar i interactuar amb el videojoc i amb ells».
Remarca també, la diferència en la seva feina quan va començar i ara: «Avui dia hi ha molta competència fins i tot amb aplicacions. Abans no hi havia tantes xarxes socials com ara» i remarca que fa 10 anys la gent tenia molta més paciència que ara: «Abans pujava vídeos de 40 minuts i a la gent li encantava, fins i tot demanava que fossin més llargs. Actualment, només volen un vídeo resum de 10 minuts, o inclús un curt amb els millors moments a la xarxa Tik Tok».
Respecte al futur dels videojocs, no creu que la realitat immersiva sigui la millor solució: «Hi ha gent com jo, que es mareja. Crec que, en canvi, la realitat augmentada serà el camí que seguirà el sector del videojoc. Tot i així encara queden cinc o 10 anys perquè això passi».