La consellera general del Partit Socialdemòcrata (PS) Rosa Gili va presentar una esmena a la totalitat i vint de parcials al projecte de llei que regula l’ens públic Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA) i el règim de les activitats dels sectors elèctric, del fred i de la calor. Malgrat compartir que és necessari que es diversifiqui la producció d’energia seguint les línies marcades al llibre blanc (però mantenint sempre el control públic), la formació considera que hi ha aspectes del text que generen dubtes com ara la titularitat dels recursos naturals a emprar per a la producció (principalment, l’aigua dels rius), el respecte a la normativa sobre contractació pública i, especialment, la manca, per part de l’executiu, d’una planificació prèvia del sector.
Mitjançant un comunicat, el PS va demanar afegir un nou article al text que obligui al Govern a elaborar i aprovar el Pla d’infraestructures del sector elèctric del Principat d’Andorra amb l’objectiu de «garantir el subministrament (…) a llarg termini» i de «definir les necessitats d’inversions en noves instal·lacions, en atenció als principis de transparència i mínim cost pel conjunt del sistema». Segons van apuntar des de el Partit Socialdemòcrata seria un document «vinculant» per a tots els agents que intervenen en el sistema i hauria d’incorporar, com a mínim, el nombre de centrals elèctriques instal·lades en el territori, el seu règim de funcionament, la previsió de noves inversions, la capacitat de producció de les microcentrals, els criteris de protecció mediambiental i els estudis econòmics i costos de producció.
Des del PS van assegurar que la manca d’aquest pla estratègic és un dels motius pels quals han optat per presentar l’esmena a la totalitat al projecte de llei.
Un altre dels punts de la legislació que no van agradar al partit i que va provocar l’esmena a la totalitat i, a la vegada, la proposta de modificació en cas que el text s’estudiï en comissió, és els dubtes que genera en relació al compliment de la normativa de contractació pública. Per això, reclamen que la llei especifiqui de forma clara que «l’ens públic FEDA i les societats dependents sotmeten la seva contractació a la Llei de contractació pública» amb algunes excepcions, com ara la dels proveïdors d’electricitat i gas liquat. Els socialdemòcrates van posar de relleu la importància de «garantir la lliure concurrència, participació, igualtat i transparència del sistema», uns principis que «han de regir tots ells també en el sector elèctric».
Finalment, una altra de les esmenes proposades vol garantir que des de FEDA es trameti informació tant al Govern com al Consell General sobre l’evolució de la pròpia empresa i del sector.