Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

Els infants demanen més accions mediambientals a Ordino

Els joves realitzen propostes de millora per a la parròquia

Les demandes mediambientals han monopolitzat la sessió del Consell d’infants d’Ordino celebrada aquest dilluns al matí. Tant els alumnes de CM2 de l’escola francesa com els de sisè de l’escola andorrana han centrat les seves propostes sobretot a demanar accions per reduir la despesa d’energia i tenir, en general, una parròquia més neta. La cònsol menor, Gemma Riba, s’ha compromès a estudiar totes les propostes, i “poder tirar endavant les factibles”. Riba ha celebrat aquesta conscienciació mediambiental dels joves ordinencs, tenint en compte que “els nens d’avui en dia seran els ciutadans de demà”.

D’entre les propostes dels alumnes de l’escola francesa, els consellers han reclamat que s’habilitin més plaques solars a edificis de la parròquia. “Encara que sigui car, podem estalviar energia i no gastar tanta electricitat”, ha exposat Manel Anglada, el representant del centre escolar. També han proposat plantar més arbres, fer cursos perquè els infants aprenguin a pescar i caçar, i més tallers de material reciclat. En aquest punt, Riba ha recordat que ja se n’han fet en el marc de la Setmana de la prevenció de residus, però Anglada li ha demanat que se’n facin també en períodes de vacances escolars.

Una altra petició dels alumnes de l’escola francesa és incidir més perquè els ramaders de la parròquia facin llet i formatge d’ovella, una “tradició andorrana que s’està perdent”, ha lamentat Guillem Babot.

Per la seva banda, des de l’escola andorrana han demanat la col·locació d’aixetes automatitzades als espais públics per estalviar aigua, “perquè gastant gastant, s’acabarà, i no volem que passi”, ha inicidit el jove conseller Jorge Caldeiro. El cònsol major, Josep Àngel Mortés, ha recordat que tots els nous edificis, com l’Estudi, ja compten amb sistemes d’estalvi energètic. 

Les iniciatives del centre andorrà, llevat de la de les aixetes automatitzades, s’han centrat sobretot en aspectes que puguin dur a terme els mateixos alumnes. Per exemple, s’han ofert a organitzar brigades de neteja de rius i camins, a organitzar una cursa contra la fam, a fer diàriament la recollida del menjar sobrant del menjador per destinar-lo a persones amb dificultats econòmiques, o a fer comunicació per inicidir en la igualtat de gènere.

‘Skate park’ a la Cortinada

D’altra banda, i arran d’una pregunta d’un alumne sobre quan s’inaugurarà l’skate park i espai esportiu a la zona a tocar del Centre de Tecnificació, Riba ha informat que no podrà ser “tan aviat com nosaltres desitgem”. El comú disposa dels terrenys -que són d’una cessió d’una unitat d’actuació- “però no en podem prendre possessió”. Per compensar-ho, s’ha reservat una partida del pressupost del 2019 per a ubicar una zona d’esbarjo per a totes les edats i amb ‘skate park’ a la Cortinada, i així respondre al “creixement de població” del poble”, ha exposat Riba. Tot apunta que es farà a la mateixa zona on ara hi ha el parc infantil.

El que sí que segueix el seu curs és el nou aparcament amb barrera i de gestió comunal que es farà també al Centre de Tecnificació, ja que en aquest cas els terrenys són del Govern, ha recordat la cònsol.

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu