Els empresaris iberoamericans han defensat la integració econòmica com un dels principals antídots per enfrontar els populismes i les polítiques proteccionistes impulsades per algunes potències mundials com els Estats Units o el Brasil.
Més de 700 executius d’una vintena de països participen en la XII Trobada Empresarial Iberoamericana, que se celebra a la ciutat colonial de la Antigua amb motiu de la XXVI Cimera de caps d’Estat i de govern. La secretària general iberoamericana, Rebeca Grynspan, ha assegurat durant la inauguració del conclave que si l’Amèrica Llatina no recupera la confiança ciutadana en les institucions, l’estabilitat econòmica es veurà “afectada” per l’auge dels moviments populistes i proteccionistes. “Si no aconseguim tornar a convèncer la nostra ciutadania que el nostre sistema social, polític i econòmic funciona, tindrem un brou de cultiu que no volem”, ha alertat Grynspan, que va recordar que el 70% dels llatinoamericans considera que “es governa per a uns pocs”.
La diplomàtica i economista costa-riquenya ha advertit, a més, que l’intercanvi comercial interregional a l’Amèrica Llatina és excessivament “escàs” i amb prou feines arriba al 16,8%, comparat amb regions com Àsia o Europa, on ronda el 70%. El president de la patronal guatemalenca, Marco Augusto García Noriega, ha dit per la seva part en el mateix fòrum que la integració econòmica no ha de dependre de la unió política i va demanar als empresaris prendre la iniciativa. “La realitat ha demostrat que la majoria d’esforços d’integració per la via diplomàtica o política han fracassat o han tingut èxits molt per sota del que s’esperava”, ha assenyalat. Ha afegit que “el comerç no ha de tenir fronteres i els empresaris no podem seguir esperant que el sector polític internacional es posi d’acord”.
En la mateixa línia s’ha manifestat el vicepresident de la Confederació Espanyola d’Organitzacions Empresarials (CEOE), Antonio Garamendi, que ha instat a enfortir blocs comercials com l’Aliança del Pacífic (Mèxic, Colòmbia, el Perú i Xile) o el Mercosur (l’Argentina, el Brasil, Paraguai i l’Uruguai). A més dels populismes, els empresaris iberoamericans han assenyalat una sèrie de problemes que afecten els països de la regió i que impedeixen un desenvolupament més sostenible i inclusiu, com la corrupció, la manca de seguretat jurídica, la manca d’infraestructures, l’excés de tràmits i les barreres aranzelàries.
Els empresaris han explicat que el teixit empresarial està molt atomitzat (de les 11 milions d’empreses de la regió, deu són minipimes amb un sol treballador) i han reconegut que el mercat laboral està molt precaritzat i que la informalitat afecta el 70% de la població activa en molts països. “A l’empresariat li correspon crear ocupació de qualitat per evitar les migracions”, ha admès el líder de la patronal guatemalenca, que organitza el fòrum juntament amb la Secretaria General Iberoamericana (SEGIB) i el Consell d’Empresaris Iberoamericans (CEIB).
D’altra banda, ja són a la Antigua els dinou caps d’Estat i de govern que participaran en la cimera. La delegació andorrana, encapçalada pel cap de Govern, Toni Martí, i per la ministra d’Exteriors, Maria Ubach, han començat aquest dijous les reunions prèvies. Ubach s’ha trobat amb els ministres d’Afers Exteriors de la Conferència Iberoamericana i amb la secretaria general de la SEGIB Rebeca Grynspan. El lema de la cimera és ‘Una Iberoamèrica pròspera, inclusiva i sostenible’.