Search
Close this search box.
Sònia Lecha

Els criminòlegs volen oferir prevenció i aportar seguretat

El col·lectiu demana exercir el seu dret i consolidar-se aviat

Mireia Calvó és criminòloga especialitzada en forense i execució penal i impulsora d’una associació professional de criminologia d’Andorra. Actualment, es troben en procés de creació i estan treballant en els requisits legals «per ja introduir-ho al Ministeri d’Interior i avançar amb aquest tema», va concretar Calvó. Com a col·lectiu volen oferir una prevenció de conductes per aportar seguretat als ciutadans.

El grup de criminòlegs està format per 15 persones que de moment es reuneixen en llocs privats, tot i que la idea és establir una seu social dins dels requisits legals. Calvó va remarcar que «el problema tant  de l’administració pública com de la societat és que no ens coneixen, no saben quina és la nostra figura, i per això mateix no podem exercir de criminòlegs». Una de les funcions de l’associació és donar visibilitat «al nostre rol» i ensenyar que poden fer ells perquè la societat civil els conegui.  

En una comunitat de 80.000 habitants com Andorra «creiem que aquesta associació és necessària, sobretot amb l’increment de les noves formes de criminalitat que estan interferint en aquesta seguretat» va explicar la impulsora. 

L’objectiu final del col·lectiu és «crear el col·legi per tenir els nostres fons i col·legiats i la nostra capacitat jurídica de prestar serveis professionals i remunerats», va detallar Calvó. 

La impulsora d’aquesta associació també va remarcar que a partir d’ara vol desvincular-se com a Mireia Calvó i començar a ser el col·lectiu de criminòlegs. Són un grup amb moltes idees que es complementen entre elles i tenen una sinergia important com a professionals. Com col·lectiu es volen desvincular de tots els tòpics i de tota la investigació de l’escena del crim. Calvó va fer èmfasi en aquest aspecte,«és un vessant de la criminologia, però nosaltres com a criminòlegs estem formats en l’anàlisi del delicte». 

Als membres de l’associació els agradaria consolidar-se com més aviat millor, però entenen que és un procés a llarg termini. «Amb molta esperança, esperem que en tres anys estigui en marxa l’associació» va comentar Calvó. Un procés que necessita l’aprovació del ministeri i a més a més, és un moment complicat perquè venen eleccions. Per tant, «preferim tenim una esperança a llarg termini que una a curta i el tràmit s’acabi allargant més del que creiem», va explicar Calvó. Mentre esperen que avanci el procés i un cop ja hagin introduït el registre d’associació amb tots els estatuts, els agradaria començar a fer difusió tant a les xarxes socials com a la seva pàgina web i poder fer formacions o xerrades com a col·lectiu. Calvó va detallar que «no volen esperar a l’aprovació de Govern. Entenem que com a col·lectiu organitzat ens podem donar a conèixer mentre esperem aquestes aprovacions, això és el que ens agradaria». 

Un cop existeixi l’associació de criminòlegs, tindran una sèrie de funcions tant en l’àmbit públic com en l’àmbit privat. En l’àmbit públic, l’actuació del col·lectiu seria en la prevenció de la delinqüència «amb base a les polítiques públiques». En el cas de la postdelinqüència, la intervenció dels criminòlegs seria més enfocada a intervencions penitenciàries o en el moment del judici per part d’un advocat o per part de l’Estat presentar informes criminològics en relació amb una consulta. Pel que fa a l’àmbit privat, s’estén tot una mica més «perquè entrem dins del suport a familiars que tenen persones privades en llibertat i passem a ser un acompanyament post penitenciari per les persones que estan excloses de permís i també un cop l’aconsegueixen» va comentar Calvó.  

La investigació criminològica inclou tant la prevenció com allò que s’està fent des de l’Estat amb aquests casos.

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu