El Ministeri de Salut ha redefinit els criteris d’actuació quan es detecti un positiu i com una forma d’intentar reconduir la inabastable tasca de traçat del virus, en un moment amb una incidència disparada al país. Tal com va exposar el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, aquestes mesures «empoderen» els ciutadans que donin positiu i els demana proacció de cara a avisar als seus contactes. No obstant això, la novetat més destacable té a veure amb l’acció que hauran de prendre aquests contactes, i en especial els no vacunats, ja que hauran d’estar almenys set dies aïllats. Concretament, els nous protocols preveuen que totes les persones que hagin estat amb un positiu es facin una TMA i restin a casa fins a tenir el resultat d’aquesta. En cas de ser negatiu i de tenir la pauta de vacunació, la persona haurà de mantenir una cura especial i evitar socialitzacions innecessàries, un estat que s’ha anomenat «de vigilància» i que tindrà una durada de 14 dies. En canvi, si el contacte no està immunitzat, haurà de confinar-se al seu domicili durant set dies tot i resultar negatiu, i després, mantenir aquest estat de vigilància set dies més.
En aquest sentit, el ministre va precisar que l’acció «no consisteix a canviar el protocol, sinó d’adaptar-lo a la nova situació», i va incidir que l’objectiu és «alliberar a l’Oficina Covid de fer una part del rastreig», i així «li donem més força per fer la part més qualitativa del servei». Així mateix, el titular de Salut va puntualitzar que els confinats obligatòriament podran sol·licitar la baixa quan sigui necessària. En definitiva, Benazet es va mostrar confiat que aquesta modificació «ajudarà a tenir un millor control de la pandèmia».
I per tal de seguir donant resposta a l’alt volum de demandes de proves diagnòstiques, el Govern ha reforçat l’StopLab de la plaça de braus, que està obert cada dia, i n’obre un altre juntament amb el ja anunciat del Centre Poliesportiu del Pas de la Casa –amb activitat els dimarts, divendres i dissabtes–. Serà al Prat Gran d’Escaldes-Engordany, i estarà en funcionament de dilluns a divendres. D’altra banda, tornant a la plaça de braus, Benazet va anunciar que tornava a esdevenir l’únic punt d’inoculació de vacunes al país, així que totes les cites concertades a l’hospital passaven automàticament al dispositiu de la capital.
Més de 18.000 infectats
Pel que fa a l’actualització sanitària, el ministre va informar que s’havien detectat 352 positius les darreres 24 hores, que elevaven el total d’infectats al país als 18.010. Així, el nombre d’actius tornava a anar a l’alça fins als 1.716 –269 més que la jornada anterior–. Al voltant de la pressió sanitària, Benazet va compartir que hi havia 14 ingressats a la planta de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell i cinc més a l’UCI, tot ells ventilats. Així mateix, a la planta Covid del Cedre hi havia set pacients, tot i que es preveu que demà es pugui donar alguna alta. De fet, el ministre va aprofitar la compareixença per tornar a agrair l’esforç i la tasca dels professionals de la salut, ja que tot i matisar que la pressió és enguany inferior que fa un any perquè té «més múscul per respondre», va posar l’accent en el paper de l’atenció primària, que ara gestiona la major part de la casuística, i també preveient una escalada de l’atenció a urgències per la suma de l’afecció d’altres virus respiratoris estacionals i dels traumatismes derivats dels esports de neu.
Sobre la població escolar, el titular de Salut va detallar que hi havia un total de 162 aules afectades, de les quals 117 estaven sota vigilància activa –45 total i 72 parcial–, i 45 més estaven en vigilància passiva. En qualsevol cas, Benazet va insistir que «no hi ha previsió de tancar les escoles en absolut», posant en relleu «la tasca primordial que fan» i insistint que la voluntat és assegurar que els nens i nenes puguin assistir als centres, intentant també limitar tant com es pot els confinaments.
La incidència determinarà el retorn de l’oci nocturn
Els representants de l’oci nocturn i l’Executiu han celebrat dues trobades per fer el punt de la situació del sector i de cara a la seva tornada, que tal com va explicar una de les propietàries de l’Eivissa Experience, Krystel Barilaro, dependrà de la incidència de la pandèmia. És a dir, a mesura que s’acosti el final dels 15 dies de tancament actualment vigents, es posarà sobre la taula la reobertura. «Està tot a l’aire, depèn de com evolucioni la situació», va incidir Barilaro. Per la seva banda, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va recalcar que es valorarà com «ajudar més» al sector.