Una de cada quatre queixes que rep el Servei d’Atenció al Consumidor (SAC) les interposen clients descontents amb els allotjaments turístics del país. Concretament, el sector va motivar el 26,7% de les reclamacions de l’any passat. Des de l’any 2013, el SAC ha rebut un 78% més de queixes d’usuaris insatisfets amb els serveis oferts en hotels, apartaments turístics i aparthotels. Segons les dades publicades ahir pel Govern, l’organisme va registrar durant l’any passat un total de 169 reclamacions de turistes. Durant el 2013, se’n van rebre 95, és a dir, 74 menys que el 2017. La xifra ha anat augmentant des de llavors. De mitjana, l’increment ha estat de prop del 20% anual.
El segon sector amb més crítiques rebudes l’any passat és el de l’electrònica, amb 61 queixes –que es tradueixen en el 9,6% del total–, i el de vehicles, amb 62, que representen el 9,8% de les reclamacions.
En total, el nombre de queixes que s’han dirigit a l’organisme durant el 2017 s’ha reduït un 10% respecte a l’any anterior. Si l’any passat es van rebre fins a 632, el 2016 en van ser 701.
Els hotels, els més perjudicats
Dins l’àmbit dels allotjaments turístics, qui s’endu la pitjor part són els hotels, amb 119 queixes tramitades. El motiu més freqüent de descontentament és la «deficiència» del servei prestat. En 33 casos, la reclamació va estar motivada per aquesta raó. En segon lloc, 27 persones van denunciar les «males condicions» de les habitacions o els apartaments reservats.
També hi ha qui va constatar una «mala atenció» i un «tracte rebut deficient», i qui va assegurar que el producte o el servei no corresponia amb l’acordat.
Els apartaments turístics
D’altra banda, un total de 41 clients es van queixar de la qualitat dels apartaments turístics. La majoria –19 reclamacions– es mostraven descontents per les «males condicions» de les instal·lacions, i cinc persones denunciaven la «deficiència» del servei. També hi ha crítiques pel preu i per «manca de diligència» en la prestació del servei.
Finalment, el SAC va rebre nou reclamacions de clients d’aparthotels, pels mateixos motius que van argumentar els usuaris dels hotels i els apartaments turístics.
Els hotelers, decebuts
El president de la Unió Hotelera, Carles Ramos, es va mostrar «decebut» amb les estadístiques. «Hem d’estudiar amb detall aquestes dades, però el resum és que ens hem de posar al dia», va subratllar el portaveu de l’entitat.
Per la seva banda, Valérie Lackner, presidenta de l’associació d’allotjaments turístics, va voler treure-li importància a l’augment en el nombre de reclamacions tramitades. «Al final 19 queixes de les 169 són poques, i s’ha de tenir en compte que des del 2013, el nombre d’empreses d’allotjaments turístics també ha augmentat», va aclarir Lackner.