Andorra Telecom el pròxim 27 d’abril impulsa una jornada per a celebrar el Dia internacional de les noies a les TIC. L’acte tindrà lloc a l’auditori del Centre de Congressos d’Andorra la Vella a les 11 hores. Elisenda Bou i Marta Bertran són dues enginyeres catalanes que seran les encarregades de realitzar una ponència cadascuna per exposar la seva trajectòria i la seva experiència en l’àmbit de les TIC.
Inés Martí, la responsable de RSE d’Andorra Telecom, ahir al matí va explicar als mitjans de comunicació la proposta d’aquest 2023, l’objectiu i els currículums de les dues ponents. L’objectiu de la jornada és que des d’Andorra Telecom «volem visibilitzar a dues dones referents en el món de les TIC, perquè, d’una banda, siguin inspiració per alumnes del nostre país i d’altra, perquè facin arribar un missatge als joves del valor de la presència femenina en l’àmbit de les TIC per a construir una societat més diversa i igualitària», va comentar Martí.
La primera ponent, Elisenda Bou, és enginyera de Telecomunicacions, Electrònica i Doctora. També és especialista en intel·ligència artificial i sistemes d’aprenentatge autònom. A més, és fundadora de vàries startups en l’àmbit de la intel·ligència artificial aplicada, entre elles Vilynx. Bou ha col·laborat amb la NASA i actualment, treballa a Apple. Ella està reconeguda com a referent a nivell mundial en l’àmbit de la ciència i la tecnologia i també, en el camp de la intel·ligència artificial.
La segona ponent, Marta Bertran, és enginyera telemàtica i ha estudiat un màster de Cloud i infraestructures de xarxa a dues universitats punteres d’Europa: a la Kunliga Tekniska Högskolan d’Estocolm i a la Universitat Alto de Hèlsinki. L’any 2021 va començar les pràctiques del màster a l’equip de computació en grid de l’experiment ALICE, que es realitza al Large Hadron Collider del Centre Europeu de Recerca Nuclear (CERN) de Ginebra. El mateix any, la Generalitat de Catalunya li va concedir el premi DonaTIC per al reconeixement del paper de les dones en el món de les noves tecnologies.
CONTEXTUALITZACIÓ/ L’any 2011, la Unió Internacional de Telecomunicacions (ITU), organisme especialitzat de les Nacions Unides per a les TIC, el va instaurar amb l’objectiu d’encoratjar les vocacions tecnològiques entre les noies i trencar amb la gran diferència que encara avui existeix entre el nombre d’homes i el de dones que estudien i exerceixen professions relacionades amb les TIC.
Davant d’aquesta situació, és preocupant el baix percentatge de dones que accedeixen a una formació STEAM (formació en ciència, tecnologia, enginyeria, art i matemàtiques). Un estudi publicat l’any 2018 per la UNESCO, assenyala que només un 30% de les dones trien graus universitaris en l’àmbit científic o tecnològic arreu del món. Estudis fets a Espanya situen en un 12,9% el percentatge d’estudiants d’informàtica són dones, un 28,5% en el cas de carreres relacionades amb l’enginyeria. I només un 7% de les nenes es veuen en professions tècniques en el futur.
«Convidem a la ciutadania, i especialment als alumnes de secundària dels tres sistemes educatius públics i privats del país a assistir a la jornada i escoltar el missatge que generen un debat sobre la falta de dones en els estudis d’aquestes carreres», va voler transmetre Martí durant l’acte d’ahir al matí.