Search
Close this search box.
Lídia López

El PS aposta per «despolititzar» el Consell Superior de la Justícia

López troba que el mal funcionament de la Justícia es deu a la falta d’experiència dels seus membres

El Partit Socialdemòcrata (PS) va expressar ahir la seva preocupació per la situació del sistema judicial del Principat. A través d’una roda de premsa, el primer secretari del PS, Gerard Alís, i el president del grup parlamentari, Pere López, van assegurar que la «inoperància» del sistema radica en la «falta de trajectòria en l’àmbit judicial» dels membres del Consell Superior de la Justícia (CSJ) que van ser nomenats per qüestions polítiques i no pas d’experiència. 

Segons López, la consecució dels fets indiquen que «es prioritzen més les accions polititzades que no la feina del dia a dia del CSJ», assegurant que el grup fa temps que denuncia el tipus de nomenaments que s’han donat a l’òrgan. «S’han nomenat persones sense trajectòria en l’àmbit judicial i amb un marcat caràcter polític», va apuntar López. En aquest sentit, el conseller general va fer menció a la recomanació del Grup de Països del Consell d’Europa contra la Corrupció (Greco) en referència a la composició de l’òrgan gestor de la justícia, que aconsella que almenys la meitat dels membres siguin magistrats i preferentment, escollits per la resta de magistrats. Però el socialdemòcrata va anar més enllà del CSJ, i va recriminar la responsabilitat també «a les persones que els han posat al capdavant d’una gestió per la qual no estaven preparats».

Per tot plegat, López va considerar que el president del CSJ, Enric Casadevall, «haurà de donar explicacions per tot el que està succeint» i va afegir que «és el final d’una etapa que es veia a venir des de fa temps». A més, també va estendre aquesta petició al conjunt de persones que integren el CSJ.
I és que, segons va apuntar Alís, l’administració de la Justícia no està organitzant degudament els serveis. Tal com va recalcar, «les darreres notícies aparegudes fan que els batlles es plantin davant del consell» i tot plegat «només pot provocar un major col·lapse que ja es va veure a l’obertura de l’any judicial». De fet, la manca de recursos econòmics no seria justificant de les mancances del servei, sinó que segons Alís, el problema és que «no estan invertits correctament» a més que sovint «hi ha una manca d’anticipació i sembla que s’improvisi». En relació amb això, el primer secretari del PS va subratllar la manca de recursos humans i va recordar que al pressupost del 2019 s’havia previst la creació de dues noves seccions a la justícia que finalment no es van arribar a produir. 

Obren la porta a una reforma

Pel PS, el conjunt de la situació es palpa en el mal servei i l’estrés de batlles, magistrats i secretaris judicials per tal de donar sortida als dossiers, com també afecta directament a la ciutadania, que veu enraderir les causes.

La solució, pels socialdemòcrates, passaria per una reforma absoluta del CSJ, «encara que això impliqui una modificació de la Constitució» incorporant a la planificació els consells del Greco. Paral·lelament, també van recordar les propostes que el partit ha presentat en diverses ocasions per tal de descongestionar la Justícia, com per exemple la creació d’una secció a la batllia especialitzada en família, que portaven al programa electoral de les darreres eleccions.

I és que, segons Alís, el trasllat al nou edifici «no serà la salvació en la direcció de la justícia», recordant que cal administrat correctament els recursos i ampliar el personal perquè aquest rutlli. Sobre la nova seu, els socialdemòcrates van expressar el seu neguit davant del desconeixement de la planificació al voltant del trasllat. El calendari establert situava a l’agost d’enguany el trasllat a la nova seu de la Justícia, aprofitant el període de vacances estival. Però a causa de la crisi per la Covid-19, aquesta planificació ha quedat en dubte segons el PS i, si bé es mostraven comprensius pel caràcter extraordinari de la crisi, consideren que l’establiment de 15 dies hàbils a l’agost ajornaran el trasllat definitiu. «Sembla que no escoltin a les persones que treballen dia a dia», va apuntar Alís.

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu