Search
Close this search box.
Lara Ribas

El Govern sosté que el preu mitjà del lloguer oscil·la entre 540 i 587 euros

El Departament d’Estadística també revela que hi ha fins a 33.249 immobles habitats en l’actualitat

Els primers estudis sobre l’habitatge comencen a veure la llum. Just avui el coordinador del Departament d’Estadística, Enric Ripoll, ha exposat els resultats de l’anàlisi sobre el preu dels immobles de lloguer i de compravenda en el marc de la segona reunió de la Comissió Nacional de l’Habitatge, que es va constituir el passat mes d’octubre per fer front als creixents problemes a l’hora de trobar pis. Segons ha indicat, el preu mitjà del lloguer se situa entre els 539,54 i els 587,3 euros, el que representa un augment d’entre el 0,2 i el 0,6% respecte a l’any anterior. La mitjana s’ha calculat en base a l’estudi de l’Índex de Preus de Consum i l’enquesta de pressupostos familiars però té en compte tots els immobles del país sense distingir per nombre de metres quadrats, prestacions o parròquies. 

Pel que fa a la compravenda, el preu mitjà de venda per metre quadrat és de 2.280 euros per a un habitatge unifamiliar i de 2.050 per a un de multifamiliar. Unes xifres que, segons ha explicat Ripoll, s’han obtingut a partir de la informació del Departament de Tributs sobre les transaccions subjectes a l’Impost de Transmissions Patrimonials. El Departament d’Estadística també ha revelat que actualment hi ha 33.249 immobles habitats, fins a 4.000 més que els que es tenien comptabilitzats al 2010. De tota manera, el mètode utilitzat per a la seva anàlisi de moment només ha permès determinar el nombre de pisos que estan operatius però no quants n’hi ha de buits.

Base per a l’anàlisi

Tot i que des de l’Executiu han precisat que aquests estudis són «una primera base per a l’anàlisi més global que la comissió ha de dur a terme tenint en compte les aportacions de tots els participants», el president de l’Associació de Propietaris de Béns Immobles (APBI), Pascual Gràcia, ha indicat que les dades exposades en la reunió d’aquest matí «són només estimacions del Departament d’Estadística i que s’hauran d’afinar en el futur». De tota manera, ha apuntat que «s’han fet amb criteris objectius i que ens comencen a acostar a la realitat que de moment desconeixem». L’anàlisi que prosseguirà haurà d’incorporar les dades que els comuns s’han compromès a lliurar però que encara no han facilitat. 

Els propietaris entenen que les xifres presentades són estimacions i que s’hauran d’afinar en el futur

Gràcia ha valorat «positivament» a aquest rotatiu els avenços que s’han aconseguit. «Ja estem en una fase diferent i posant fil a l’agulla per resoldre el problema», ha destacat tot subratllant la bona predisposició dels agents que participen en la taula de treball i que estan aportant informació i suggerint propostes. La cara visible dels propietaris de béns immobles ha manifestat que ara l’objectiu és «fer una diagnosi del problema», és a dir, identificar-ne les causes per poder començar a definir accions concretes. Les mesures, però, a parer de Gràcia, hauran de ser a mig o llarg termini. «Com a associació, sempre hem defensat que en el sector immobiliari des que adoptes una mesura fins que en notes l’efecte poden passar entre tres i quatre anys», ha remarcat. 

Més enllà d’aquestes projeccions, Gràcia ha anunciat que es poden estudiar mesures pal·liatives a curt termini que permetin fer front al problema i reduir-lo puntualment. Malgrat que no ha volgut avançar cap acció concreta, el president de l’APBI ha assegurat que «els membres de la comissió ja n’han començat a posar algunes sobre la taula, però que de moment no se n’ha acordat cap».

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu