Search
Close this search box.
Lídia López

El Govern regula la contaminació lumínica de l’enllumenat

La norma donarà compliment a la Litecc i protegirà l’entorn

El Govern va aprovar ahir el reglament de qualitat lumínica i d’eficiència energètica de l’enllumenat exterior. Tal com va posar en relleu el secretari d’Estat de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marc Rossell, es tracta de «la primera vegada» que es regula en aquest camp, i respon a donar compliment a la Litecc, actuar d’acord amb la declaració d’emergència climàtica i ecològica de forma exemplar, i dins de l’estratègia nacional del paisatge. D’aquesta manera, l’objectiu principal del text és minimitzar l’impacte de la contaminació lumínica, contribuint així a millorar la qualitat de vida de les persones, i també protegint a la fauna del país.

La norma s’aplicarà a totes instal·lacions d’il·luminació, tant de titularitat pública com privada, en funció d’uns criteris d’estalvi i eficiència energètica, per prevenir la contaminació, i determinant horaris de funcionament. Tanmanteix, Rossell va apuntar que s’haurà d’aplicar als elements ja existents quan es vagin modificant, o de cara a les noves instal·lacions. En canvi, la regulació no afectarà la il·luminació interior ni als elements usats per a la seguretat. 

En el primer aspecte, el d’estalvi i eficiència energètica, el Govern ha definit uns criteris de prevenció com reduir les emissions lumíniques innecessàries o adequar la a quantitat de llum a les necessitats de l’activitat que es vol desenvolupar. També preveu la instal·lació de sistemes d’accionament per optimitzar el servei.

Sobre la prevenció de la contaminació i la protecció de la fauna i entorn, el secretari d’Estat va fer referència a la consideració de cel nocturn de qualitat, i el respecte d’aquest especialment en els espais naturals protegits, quedant prohibit l’enllumenat amb flux superior o amb una temperatura de més de 2.700 graus kèlvins. Tampoc es podran il·luminar de forma directa els llacs, estanys o cursos d’aigua.

Rètols i aparadors, fins la 1.00

Passant a observar alguna de les disposicions concretes del text, als espais públics com parcs, aparcaments o enllumenat de camins i carrers, es regularà el funcionament en la franja de vespre, nit i matinada, amb interruptors automàtics. També s’evitarà la llum blanca.

En la celebració d’esdeveniment culturals, es permetrà el funcionament dues hores abans i una després de l’acte. En canvi, a pistes, s’activarà la il·luminació amb la posta del sol i com a màxim fins les 22.00 hores. Finalment, tots els aparadors, rètols, panells publicitaris i infraestructures monumentals, podran restar il·luminats fins a la 1.00 hores. 

Així mateix, la regulació també ha previst excepcions, com l’enllumenat en períodes especials com les festes nadalenques, esdeveniments singulars o festivitats locals. A més, es determina una transitòria per retirar les làmpades de vapor de mercuri d’alta pressió abans del 2023, i substituir els panells publicitaris amb un flux lluminós d’hemisferi superior al 50% abans del 2025. 

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu