La majoria de productes associats al tabac tindran un increment del preu del 6%, segons va assegurar el ministre de Finances i Portaveu, Eric Jover, amb el propòsit de mantenir «la transparència» en les relacions comercials internacionals i de revisar els tipus de gravamen al tabac de manera progressiva. En aquest sentit, ens trobem en una situació en què hi ha un diferencial dels imports molt substancial amb França i Espanya, ja que, d’una banda, el país gal els ha incrementat de manera significativa i, en canvi, els veïns espanyols els ha estabilitzat des de fa temps. Com a conseqüència, com més gran és el desajust entre els preus d’Andorra i els de l’exterior, sobretot a la part francesa, «més s’està afavorint el tràfic il·lícit d’aquest producte», va apuntar el titular de Finances. Per aquest motiu, l’objectiu de l’increment no és pas recaptatori, sinó simbòlic. Tanmateix, Jover va valorar que el retorn a la normalitat, amb el moviment de persones, ha suposat que hi hagi encara més sensació de contraban, que es viu sobretot a la frontera francoandorrana.
«He de ser sincer, a l’inici estàvem una mica a l’expectativa de les previsions d’increment pel costat espanyol», va reconèixer Jover. És a dir, des del Govern s’esperava que la pujada al país veí es produís l’any passat, ja que fins i tot es van publicar notícies amb projectes inicials de pressupostos que incloïen la modificació sobre les taxes del tabac. Segons va informar el ministre, «el que haguéssim fet és alinear-nos temporalment, esperar l’increment i nosaltres fer-lo justament després». Aquest, però, no ha estat el cas, i tot i que Espanya encara no hagi passat a l’acció, «nosaltres ens anticipem i ho fem unilateralment», va assenyalar.
Sobre les vendes, amb aquesta modificació es calcula que es recaptin uns quatre milions d’euros més anualment, però segons Jover, en els ingressos totals a finals d’any «no hi haurà grans canvis», ja que augmenta la imposició, però també hi ha una tendència mundial de disminució del consum. Paral·lelament, cal recordar que la xifra de recaptació del pressupost per al 2023 està en 108 milions d’euros, una quantitat que demostra la recuperació de la pandèmia, «molt majoritàriament deguda als turistes», va indicar Jover.
En definitiva, la voluntat del Govern no és que hi hagi una disminució de marge i un preu constant, sinó que el fet d’incrementar la taxa tingui una implicació amb l’import de venda al públic dels productes de tabac. «De fet, el preu ens marca uns preus mínims, però això no vol dir que els operadors no puguin anar per sobre», va remarcar el titular de Finances. Amb tot, va observar que «nosaltres pensem que encara hi ha marge per mantenir la competitivitat amb Espanya, i evidentment, encara estarem molt lluny dels preus que s’observen a França».
La norma ja s’ha entrat a tràmit parlamentari i està previst que es debati i voti a la sessió ordinària del Consell General de demà.
Valoració dels comerciants
Per la seva banda, el president de la Unió de Comerciants Andorrans de Tabac (UCAT), Raül Calvo, va assegurar la setmana passada a EL PERIÒDIC que és partidari d’un increment de preus. En concret, va defensar que «pot millorar els nostres resultats econòmics mantenint la competitivitat amb el mercat espanyol». A més, va asserir que encara «ens queda una mica de recorregut per reduir el diferencial». Finalment, Calvo va explicar que alguns establiments ja venen els productes per sobre del preu mínim de venda, i va considerar que la pujada dels preus «pot suposar una millora en els nostres resultats, aprofitant aquest marge que tenim».