El cap de Govern, Xavier Espot, i el secretari d’Estat d’Igualtat i Participació Ciutadana, Marc Pons, es van reunir ahir a la tarda amb membres de les diferents associacions feministes del país. Hi van participat representants de l’Associació de Dones d’Andorra i d’Acció Feminista, però no Stop Violències, a qui l’Executiu ha portat a la Fiscalia perquè investigui sobre la veracitat del seu informe a les Nacions Unides sobre la situació de la interrupció voluntària de l’embaràs al país.
Segons va explicar el Govern en un comunicat, la trobada s’emmarca en un seguit de reunions de treball impulsades des de l’Executiu iniciades el passat mes d’agost on es va convidar a totes les entitats d’aquest perfil. En la trobada, el cap de Govern i el secretari d’Estat van explicar els avenços que s’han fet els darrers mesos en la Llei d’Igualtat de tracte i no discriminació i en l’Observatori de la Igualtat que se’n desplega. Així, els van facilitar el text i se les va convidar a fer aportacions a aquest decret Rregulador en un termini de quinze dies.
També es va tractar la Llei d’Igualtat efectiva entre Dones i Homes que està en procés de redacció i s’espera comptar amb els seus suggeriments abans de finals d’any. D’altra banda, durant la reunió es va explicar a les participants el projecte del Servei d’informació sexual i reproductiva que el Govern presentarà durant els pròxims dies. Una proposta que, segons l’Executiu, va ser ben rebuda per les associacions. Espot i Pons es van emplaçar a trobar-se de nou amb les representants de les associacions feministes en una nova reunió durant les pròximes setmanes.
Pregunta del PS
D’altra banda, la consellera del grup parlamentari socialdemòcrata, Judith Salazar, va entrar ahir una sèrie de preguntes al Govern demanant explicacions pel canvi de posicionament de l’Executiu en relació amb la participació d’Andorra al Comitè per l’eliminació de la discriminació contra la dona (CEDAW, per les seves sigles en anglès). Concretament, vol saber perquè les declaracions de la magistrada Canòlich Mingorance es perceben «com un error» i, per contra les declaracions d’Stop Violències han de ser investigades per la Fiscalia. Les preguntes les haurà de respondre l’Executiu en la pròxima sessió de control al Consell General el 5 de desembre.
Stop Violències rep suport internacional des de Suïssa
Stop Violències està rebent mostres de suport a nivell internacional per part de països com Suïssa o Irlanda que en els darrers anys han lluitat per despenalitzar l’avortament. La comunicació més recent va tenir lloc ahir: a través de correu electrònic, el Grup Internacional #14J per la Vaga Feminista/De Dones a Suïssa va enviar una carta dirigida al cap de Govern, Xavier Espot, amb l’objectiu de mostrar el seu suport a Stop Violències i exigir que es permeti l’avortament al país, una de les demandes clau de l’associació feminista andorrana.
La carta de l’organització feminista de Suïssa manifesta que «el Govern d’Andorra ha obviat reiteradament les peticions d’Stop Violències i de les dones que han sortit a manifestar-se als carrers del Principat. Només han decidit prendre-les en consideració quan ho han portat a nivell internacional. Després de la presentació de l’informe el passat 23 d’octubre a Ginebra davant el Comitè per l’eliminació de la discriminació contra la dona (CEDAW, per les seves sigles en anglès), la seva forma de reaccionar ha estat posar en dubte la seva paraula, la feina i les dades presentades per Stop Violències».