El cap de Govern, Toni Martí, està convençut que «estem negociant un bon acord sobre la lliure circulació de mercaderies», en referència a la primera de les quatre llibertats que es negocien amb la Unió Europea per tancar un acord d’associació. Tot i que el líder de l’Executiu té clar que la seva legislatura acabarà sense haver finalitzat l’acord, vol marxar sabent que la ciutadania entén els avantatges que l’acostament amb la UE representarà tant per als nacionals com per als residents.
Com que l’acord no ha despertat «massa il·lusió ni implicació», el Govern juntament amb diversos ministeris està preparant «uns documents molt didàctics perquè s’entengui que aquest és el tren que s’ha d’agafar». Martí no vol que durant la campanya de les pròximes eleccions «hi hagi un debat d’Europa sí o no, tot i que entén que s’ha de parlar de com ho volem negociar».
El líder demòcrata va subratllar el passat cap de setmana que ara per ara ja s’han aconseguit alguns èxits, com la transitòria de 30 anys amb el tabac, «tot i que se m’havia dit, amb molta duresa, que era impossible», va recalcar Martí. Aquest pacte encara no s’ha tancat definitivament i, de fet, hi ha temps per negociar més derogacions i transitòries en les altres llibertats. Amb tot, Martí va demanar d’anar tots a l’una.
Acord sobre el tabac
Malgrat la complexitat de les negociacions, Andorra va aconseguir ja a finals de l’any passat acostar posicions amb la UE i fer que acceptés un període de transició de 30 anys abans que el tabac estigui plenament integrat en la unió duanera. Com a contrapartida, es va comprometre, entre altres coses, a trametre dades econòmiques per saber com avança la diversificació econòmica i la reducció de la dependència del tabac o a fer trobades bilaterals per avaluar les xifres.