Search
Close this search box.
Lídia López

El Govern detecta 168 positius més i albira el doblegament de la corba

Benazet remarca la importància de la vacunació en l’estratègia actual i anima a la tercera dosi

El Govern va informar ahir de la detecció de 168 nous positius en coronavirus al Principat, elevant el total d’infectats al país a 19.440. Així ho van compartir el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, i la ministra d’Educació i Ensenyament Superiror, Ester Vilarrubla, que van comparèixer junts per fer el punt de l’estat de la pandèmia i la seva afectació als centres escolars. Aquesta primera jornada per sota dels 200 contagis va ratificar la previsió que durant els darrers dies havia fet el ministre sobre la tendència d’aplanar la corba de contagis, i afegit a l’experiència de països com Alemanya o Àustria, Benazet va albirar el descens de la incidència de cara les pròximes jornades. «Creiem que anirem baixant, però volem veure que  no hi ha cap repunt», va apuntar el ministre, que va declarar que «serem extremadament prudents amb les mesures que prendrem» perquè «l’objectiu és arribar a Nadal amb les millors condicions possibles». No obstant això, ahir va tornar a anar a l’alça el nombre d’actius, que va créixer en 50 malalts i fins als 2.310, dels quals 27 estaven ingressats a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell. D’aquests, 20 eren a planta i set a l’UCI, sis d’ells sota ventilació mecànica. Així mateix, a l’àrea Covid del Cedre hi havia quatre padrins.

En aquest context, el titular de Salut va remarcar la importància de la vacunació com a via per «fer una vida el més normal possible», i assegurant que com més alt sigui el percentatge de vaccinació, menys letalitat tindrà el coronavirus. En aquest sentit, ja s’havien administrat a Andorra 119.221 vacunes, de les quals 7.907 eren terceres dosis. Una dada que es vol impulsar, especialment per a persones grans i fràgils, per tal de «protegir-nos de les noves variants i recuperar la cobertura de la protecció». A la vegada, també va animar a les persones que encara no hagin fet el pas a rebre el vaccí, remarcant les 565 primeres dosis que al llarg de la setmana s’han administrat. En canvi, Benazet va exposar que l’accés a la vacuna adaptada per a nens no serà possible fins al gener o al febrer, i que aleshores, els progenitors podran escollir si vacunar els fills menors o no. «L’important ara és córrer amb la vacunació de les terceres dosis», va insistir.

Neguits dels pares

En relació amb la població escolar, el Govern va compartir que hi havia 152 aules afectades, de les quals 114 estaven sota vigilància activa (55 total i 59 parcial), i 38 classes en vigilància passiva. Cal recordar que dilluns entraran en vigor unes noves mesures per frenar la incidència entre els nens i nenes de cinc a 11 anys, amb una promoció del doble cribratge setmanal i l’aïllament de l’aula sencera en cas d’un positiu com a elements principals. Unes mesures que no han convençut a una part dels pares i mares, que han adreçat una missiva al raonador del ciutadà exposant les seves inquietuds al respecte i a la qual ha pogut accedir EL PERIÒDIC, on titllaven d’invasiva la realització dels tests i trobaven desproporcionat aïllar les aules per un sol positiu. En resposta, Vilarrubla va assegurar que compartia alguns elements de l’escrit com la preocupació per l’escolaritat dels alumnes, argumentant que precisament per la voluntat de l’Executiu de mantenir els centres oberts s’havien impulsat aquestes restriccions. «Fem esforços per mantenir les escoles obertes», va assegurar la ministra, que va recalcar que «sé que tancar una aula pot provocar inconvenients, però no són les 582 classes del país».

Així mateix, Benazet va creure que les mesures que s’havien impulsat les darreres setmanes, tant a les escoles com en la societat en general, haurien d’ajudar a reduir la taxa d’infectivitat, i conseqüentment, «la incidència d’aquesta franja d’edat començarà a apuntar cap avall». D’altra banda, sobre la demanda que també es manifestava a la carta per considerar els resultats serològics, el ministre va explicar que «tenir anticossos és una part, però no tota», a banda que «hi ha un consens internacional per acceptar que una persona està protegida només fins al cap de sis mesos d’haver passat la malaltia». A més, el titular de Salut va aprofitar l’avinentesa de la compareixença per respondre a les declaracions que deien que Andorra té de les pitjors dades d’Europa, recordant que «la taxa de letalitat és de les més baixes», i apuntant que «valorar només la incidència pot esbiaixar la informació als mateixos ciutadans i als països que ens envolten». 

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu