Search
Close this search box.
Sònia Lecha

El dipòsit de Grau Roig, al 100% després de les últimes pluges

El Comú de la Massana aixeca les restriccions, però demana un ús responsable als veïns

Fa una setmana el dipòsit de Grau Roig estava al 30%, però la pluja d’aquests dies va fer que divendres arribés al 100% de capacitat. El fet d’assolir el màxim va fer, també, que el Comú de la Massana aixequés les restriccions que hi havia, que eren: no regar, mantenir tancats els rentadors de cotxes i que els hotelers informessin als seus clients que fessin un ús responsable de l’aigua. No obstant això, el comú continua demanant un ús responsable de l’aigua, introduint mesures d’estalvi en els hàbits del dia a dia. La corporació massanenca està demanant des de la passada primavera una racionalització d’aquest bé natural, ja que el canvi climàtic està comportant una disminució de l’acumulació de neu, un desgel abans d’hora i temperatures massa altes. 

Després d’un mes sense pluges al país, les d’aquests últims dies s’han agraït i han estat molt beneficioses. Tot i això, des del Comú de la Massana volen continuar sent prudents, ja que està plovent sobre un terreny molt sec i això no permet que la filtració sigui òptima. Per això, es continuarà fent un seguiment acurat de la situació. Aquest és un tema molt important de la parròquia i de fet, en el pròxim Consell de Comú tractaran un punt sobre l’aigua. 

Al pròxim Consell de Comú de la parròquia dedicaran un punt a aquest bé natural

La setmana passada durant el Consell General, el ministre d’Agricultura, Ramaderia i Medi Ambient, Guillem Casal, va comunicar que s’està elaborant una nova llei de l’aigua que comptarà amb la creació d’una Agència Nacional de l’Aigua que ajudi a fer més eficient la gestió dels recursos hídrics. Aquesta delegació, a la llarga, acabarà sent essencial pel país, ja que aquest bé natural amb el canvi climàtic podria anar minvant amb el pas dels anys. També, Casal va comentar que s’hauria d’actualitzar la normativa, perquè la més recent en matèria hídrica és de l’any 1985. Tot i això, els andorrans estan bastant conscienciats amb la importància de l’aigua perquè segons va destacar el titular d’Agricultura, Ramaderia i Medi Ambient, el consum d’aquest bé natural s’ha aconseguit reduir a 158 litres per persona, un dels millors registres de la dècada. El ministre també va especificar que el tema de les restriccions hídriques que van haver-hi a la parròquia de la Massana es tractava d’un cas aïllat, ja que a la resta del país la situació és bona.

El ministeri al qual pertany Casal ha estat col·laborant junt amb l’Àrea de Recerca + Innovació (AR+I) per a realitzar una avaluació de la sequera i fer-ho a través de dades meteorològiques, del nivell de cabdal dels rius, dels recursos hídrics i els dipòsits nacionals. Un estudi que serveix per a anticipar-se i valorar hipotètiques situacions que podrien passar si les temperatures i la sequera van a més. La finalitat és obtenir diferents escenaris on la població vegi davant de quins efectes la capacitat d’obtenir aquest bé natural podria ser menor. Cal continuar conscienciant a la població del Principat sobre l’ús raonable de l’aigua en el nostre país.

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu