Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

El Cos de Banders adverteix de la presència d’un os a Andorra

Les petjades sobre la neu i el fang van activar el protocol de seguiment

El Cos de Banders ha constatat la presència d’un os en territori andorrà. Els primers indicis daten d’aquest passat diumenge al migdia, on el rastre de les petjades sobre la neu i el fang va fer activar el protocol de seguiment de l’animal, tal com marca el procediment intern del cos.

Aquest mateix informe estableix la necessitat de fer un seguiment del recorregut que podria arribar a fer l’os per a cercar possibles indicis que permetin identificar-lo. Una primera fase que no ha resultat del tot exitosa, ja que no s’ha pogut identificar, però sí que els rastres deixats pel mamífer evidencien que va recórrer la zona d’Envalira, el Maià i Incles. Aquesta mateixa fase de recerca també ha permès constatar petjades a la Coma de Ransol, en direcció a França.

«Aquest és un tema bastant recurrent per a nosaltres i ho tractem amb normalitat. Cada any tenim una incursió d’algun os que detectem a través de petjades o d’algú que l’ha vist, com va ser el cas de l’any passat», va manifestar el director del Cos de Banders, Ferran Teixidó. A més, també va detallar que tot indica que l’animal podria tractar-se d’un mascle jove.

Tal com també estipula el protocol, el qual continua activat, ja s’ha informat degudament als ramaders de la zona perquè tinguin constància de la situació, a més d’assegurar que el bestiar de renda roman segur. Així mateix, s’ha informat les autoritats dels països veïns per a tenir-los al corrent de la situació. «És un os que ha passat molt discretament. Si no haguéssim vist les petjades ni tan sols hauríem sabut que estava Andorra», va explicar Teixidó, qui també va afegir que «ha passat molt proper a una vacada amb vedells, però no hi ha hagut cap afectació». 

Seguint aquesta línia, cal mencionar que la gran activitat humana al medi natural que hi ha a Andorra evita que l’animal es pugui quedar instal·lat de forma permanent i que, de forma general, es desplaça durant la nit per a evitar precisament aquesta activitat. «Hi ha moltíssima gent que va a la muntanya, que fa excursions o camins amb bicicleta. Això fa que, quan entra a Andorra, torni a sortir en poc temps. Sí que és cert, però, que l’Arieja és una zona amb menys presència humana i l’os ho prefereix», va assegurar el director del Cos de Banders.

Teixidó va detallar també que, en aquests moments, hi ha 74 ossos censats al Pirineu i que, segons la informació de la qual disposen, la població d’aquests continua creixent cada vegada més.

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu