El sector del comerç no preveu recuperar les pèrdues en l’àmbit econòmic que ha suposat l’aturada derivada dels mesos de confinament provocats per la pandèmia de la Covid-19. Tot i l’entrada massiva de visitants que s’ha constatat, sobretot, al llarg del mes d’agost al país, la presidenta de l’Associació de Comerciants del Centre Històric d’Andorra la Vella, Anna Riberaygua, va explicar que pel que es refereix al comerç, «s’ha notat que hi ha una mica més d’afluència de gent, però no molta més» i en aquest sentit, va apuntar que «s’ha notat una pujada de gent més significativa i, en conseqüència, també han augmentat els beneficis al sector de la restauració».
En aquesta línia, doncs, Riberaygua va considerar que concretament, «entre el juliol i l’agost s’ha notat un canvi significatiu pel que es refereix al volum de gent que passeja pels carrers. Sobretot, durant aquesta primera quinzena d’agost, i entre el juny, quan va reobrir la frontera i alguns negocis van reactivar la seva activitat i l’agost, no hi ha color. La majoria de persones que ens visiten són de l’estat veí: de Catalunya i d’Espanya, i la resta són francesos». Igualment, va apuntar que tot i la constatació de més moviment pels carrers, «la situació no és per tirar coets». Tot i això, va apuntar que «en comparació d’on veníem a conseqüència dels efectes de la Covid-19 al país, s’ha notat un canvi que es podria considerar significatiu». Igualment, la presidenta de l’Associació de Comerciants del Centre Històric d’Andorra la Vella va constatar que «les xifres de visitants d’aquest estiu no es poden comparar amb les xifres de turistes que hi va haver l’estiu passat. Com a mínim a escala de negoci segur que no».
Pel que es refereix a les expectatives dels sectors del comerç i la restauració pels mesos que venen, Riberaygua va apuntar que «davant el futur tenim incertesa. En una situació de normalitat, a partir del 15 d’agost ja comença a descendir l’afluència de persones i per tant, el moviment de gent pels carrers, per les botigues i pels locals de restauració, però aquesta no és una situació normal. En aquests moments estem en una situació plenament extraordinària. Haurem d’anar veient com evoluciona la situació sanitària i com reaccionen els visitants davant la pandèmia».
Densitat de transit
Així i tot, el trànsit dens i les retencions a les fronteres amb Espanya i França i també a les carreteres de l’interior del Principat segueixen constatant-se dia rere dia. Així ho van confirmar fonts del Departament de Mobilitat. Ahir, per exemple, durant tot el matí però sobretot entre les 10.30 hores i les 11.00 hores es va detectar un tràfic «dens» a la zona de Sant Julià de Lòria en sentit nord; a la Massana i a Canillo en sentit sud; i també a les fronteres amb els països veïns tant en el sentit d’entrada com en el sentit de la sortida del Principat.
En la mateixa línia, al llarg de tota la setmana el volum de vehicles que accedien al país i que es movien per l’interior del mateix va ser important. El dimecres, per exemple, a la frontera francoandorrana es van acumular cues de dos quilòmetres en algun moment del dia. També a la frontera hispanoandorrana Mobilitat va reportar-hi densitat de circulació, sobretot, al migdia i al vespre.
Quan es va registrar un volum de trànsit més important a la zona, però, va ser durant el cap de setmana passat coincidint amb el període vacacional, que sol ser més concorregut a l’agost que al juliol, acostant-se a xifres similars a les d’anys anteriors. La densitat, pel que es refereix a la mobilitat, va començar el divendres amb cues en direcció sortida del país que van durar, pràcticament, tot el dia. El dissabte, les retencions per entrades van prendre protagonisme al migdia, mentre que les retencions es van formar en direcció sortida a la tarda. Finalment, el diumenge hi va haver complicacions derivades del volum de trànsit, també a la frontera amb Espanya, en els dos sentits de la marxa durant tot el dia.