Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

Des del 2004 s’han notificat 68 casos de VIH, tres de nous el 2014

Durant la dècada de registre, cinc persones han acabat desenvolupant la malaltia de la sida

El ministeri de Salut va iniciar l’any 2004 la vigilància i registre dels casos de VIH que es declaren a Andorra i, en una dècada, fins al 2014, s’han notificat 68 casos. Durant els deu anys, cinc casos de VIH van derivar en estat de sida, és a dir, que cinc persones que havien donat positiu per virus van desenvolupar la malaltia. Amb tot, el nombre de casos de VIH registrats que constaven a finals de l’any passat eren 65, fet que situa la prevalença del VIH/sida al país en un percentatge ínfim: 0,088%. 
Cada any, coincidint amb el Dia Mundial de la Lluita contra la Sida, Salut informa de quants casos nous s’han declarat: l’any 2014, se’n van notificar tres, situant el TI (Índex Terapèutic) de prevalença del contagi en 3,92 casos per cada 100.000 habitants (i a Andorra la població és d’unes 70.000 persones). El factor de risc principal per al contagi del VIH, segons les dades de Salut, són les conductes sexuals de risc, és a dir, practicar coits sense protecció.
L’any passat, l’Àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut va informar que el 2013 es van notificar quatre casos d’infecció de VIH i un altre cas però del qual se’n desconeixia la data en què la persona va ser infectada. El rati d’incidència el 2013 va ser de 5,25 persones per cada 1000.000 habitants, mentre que el 2014 va caure fins als 3,92 casos.
La vigilància del VIH/sida es basa en un sistema de declaració individual, en què no s’identifica la persona amb el seu nom i és totalment confidencial. Les fonts de les quals procedeix el registre són els metges generalistes, pediatres, internistes i ginecòlegs en exercici liberal; metges internistes i pediatres que exerceixen a l’Hospital, laboratoris d’anàlisis clíniques, farmàcies i farmàcia hospitalària.
Els objectius del seguiment són saber el nombre de persones noves afectades de VIH/sida cada any amb o sense tractament que actualment estan en seguiment mèdic en les consultes de diferents professionals mèdics; quantificar el nombre de persones afectades de VIH/sida globalment amb o sense tractament que actualment estant en seguiment mèdic en les consultes de diferents professionals mèdics i, finalment, identificar els factors de risc.
 
LES RAONS DEL CONTAGI / L’any 2013, quan es van difondre les últimes dades actualitzades de la prevalença del VIH/sida a Andorra, el perfil de la persona infectada era, majoritàriament un home (75% homes i 25% dones), jove (la mitjana d’edat era de 33,8 anys, que s’havia contagiat mantenint relacions sexuals de risc (75% de relacions homosexuals i 25% de relacions heterosexuals). També hi va haver contagis per consum de drogues via parenteral (14,46%) i combinació de conducta sexual de risc més consum de drogues (6,02%). La resta de casos desconeixien com s’havien contagiat o no ho volien explicar (8,43%) o va ser per d’altres vies (7,23%).
Entre els infectats del 2013 destaca el cas d’un nen de menys d’un any, probablement infectat a través de la seva mare, tot i que cada vegada hi ha més infants nascuts de mares infectades per VIH/sida que, gràcies als tractaments, neixen lliures del virus i de la malaltia.
 
PREVENCIÓ i vigilància / A la pàgina web de Salut, ‘http://www.salut.ad/temes-de-salut/vih-sida’, s’informa que «el VIH/sida continua sent una de les epidèmies mundials més devastadores que encara avui no hem aconseguit controlar, tot i que les mesures de prevenció per evitar aquesta infecció són clares, senzilles, aplicables i econòmiques». La prevenció és prioritària en la lluita contra el VIH/sida i les estratègies de prevenció «coincideixen en identificar la necessitat de mantenir l’adolescència lliure de la infecció». 
L’estratègia de prevenció s’emmarca en la promoció de la salut i dels hàbits de vida saludables en la infància i l’adolescència ila vigilància i registre permet «establir i avaluar les intervencions que influiran en el desenvolupament de l’epidèmia».
Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu