La conciliació laboral i familiar és encara una assignatura pendent en molts països. La solució no és fàcil especialment en territoris, com Andorra, en què el turisme té un pes molt important en la seva economia. Segons els sindicats i els socialdemòcrates, la darrera modificació del calendari laboral per aquest any que va aprovar fa poc el Consell de Ministres i que preveu que les empreses no vinculades al sector turístic puguin treballar en dies festius «de manera excepcional i per motius de necessitat justificada» encara dificulta més la conciliació. Per la socialdemòcrata Rosa Gili, «Andorra ja és un país difícil per als treballadors, on és difícil conciliar vida laboral i familiar. Que ara per quatre festius d’obligat compliment que hi ha tampoc es puguin fer, encara empitjora més la situació».
Per contra, els demòcrates defensen que el canvi només és per donar empara legal als treballadors i que les empreses no n’abusaran. En resposta a una pregunta feta per la mateixa consellera del PS, el Govern responia que la mesura respon a sol·liciutds de les empreses i per casos urgents com pot ser el trencament d’una canonada. Per Gili, però, la resposta «evidencia que no tenen dades per quantificar amb quina freqüència es fan aquestes sol·licituds» i que l’argument d’arreglar canonades «no és cap excusa, això és de sentit comú i sempre s’ha fet així». «Ens sembla una excusa per anar liberalitzant encara més el mercat laboral», va afirmar. La posició de la formació és clara: «no ens agrada [la modificació] perquè és un pas enrere i amplia de manera molt excessiva el calendari laboral».
Sindicats i petites empreses, en contra
En el mateix sentit s’expressaven els sindicats que veuen un «pas enrere» amb la nova legislació i una contradicció política, ja que DA va entrar fa uns mesos al Consell General la seva proposta del Codi de relacions laborals afirmant que volien incidir en la conciliació familiar. «Les coses es fan sense cap previsió», deixava clar el secretari general de l’UsdA, Gabriel Ubach. «El Govern està al servei de la patronal i no dels treballadors», va afegir tot recordant que des del sindicat defensaven que per llei els empleats haguessin de tenir dos dies a la setmana de festa.
Per part seva, el president del Sipaag, Lluís Anguita, té clar que el Principat és un país turístic però emfatitza que «la gent té dret a viure». «Per una banda venen conciliació familiar i per l’altra no ens fan treballar 28 hores perquè el dia en té 24», criticava. Molt dur amb la mesura, Anguita va afirmar que l’Executiu «s’hauria de limitar a arreglar el que ha trencat i deixar d’inventar-se coses».
D’altra banda, el president de la petita i mitjana empresa (PIME), Marc Aleix, deixava clar que «no són tots els treballadors els que podran treballar qualsevol dia i a qualsevol hora». «L’administració fa jornada intensiva a l’estiu mentre que els del privat hem de treballar si cal de nit perquè ells puguin venir a comprar a les nou de la nit malgrat tenir tota la tarda. Ara bé, tu a quina hora pots anar a fer papers si tanquen a les 15 hores?», plantejava. Per Aleix, el canvi de calendari nomes farà que engrandir la distància entre sector públic i privat. «Què som? dues societats?», preguntava.
Les obres de Meritxell
En la resposta escrita a la pregunta de Rosa Gili, el Govern citava d’exemple les obres de l’avinguda Meritxell o de la Plataforma de Soldeu per argumentar el canvi del calendari laboral. Dues obres que no han estat exemptes de polèmica. De fet, algunes fonts properes al sector de la construcció creuen que la modificació es deu a interessos dels comuns i no pas de les empreses. I, en tot cas, des dels sindicats deixen clar que el primer que cal plantejar-se és «si realment aquestes obres són d’interès nacional i si és necessari fer-les amb aquests terminis tan ajustats» que obliguen a fer torns excepcionals. En tot cas, remarcaven, «el que cal tenir clar és que treballar més hores o fer-ho de nit, té un cost».
Una mesura temporal o definitiva?
La modificació del calendari laboral que permet al sector no turístic treballar els festius d’obligatori tancament fins ara està prevista, inicialment, només per aquest any 2018. Amb tot, el Govern argumenta que un elevat nombre de sol·licituds per treballar en dies festius justifica que el canvi es pugui extendre a altres anys. Un altre aspecte que no entén la consellera del PS, Rosa Gili, ja que pensa que si realment s’ha constat aquesta necessitat no té sentit que es faci només per uns mesos.
Des del Govern es manté que sempre que «la necessitat existent» es mantengui, el Govern creu que «caldria mantenir aquesta possibilitat».