El cop majúscul en la línia de flotació que va encaixar diumenge passat a les eleccions comunals la proposta de la coalició de Liberals d’Andorra i Cd’i, encapçalada per Jordi Minguillón i abanderada per Rosa Ferrer, ha acabat per precipitar l’esperat desenllaç del futur de la ministra de Salut. Aquest secret a veus i argument que frega l’obvietat va ser reforçat ahir pel portaveu del Govern, Jordi Cinca, que va relacionar directament el ràpid desenllaç i la decisió de cessar Ferrer amb el trist resultat comunal de la proposta que defensava l’encara responsable de Salut a Andorra la Vella. Cinca, un cop va finalitzar la reunió setmanal del Consell de Ministres, va raonar sense dubtar que «la decisió sempre ha estat en mans del cap de Govern i a ningú se li escapa que el resultat electoral de diumenge ha acabat accelerant la postura de la pròpia ministra i del cap de Govern».
Cinca no va aportar cap pista al voltant de l’hipotètic substitut de Ferrer al capdavant del Ministeri de Salut i va llençar pilotes fora quan se li van posar els noms d’Ester Fenoll –secretària d’Estat d’Afers Socials– i Lluís Burgués –director general del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS)– com a possibles candidats. «No em consta que se’ls hagi trucat ni que s’hagin valorat aquests noms, però els dos estan perfectament capacitats per desenvolupar aquesta tasca», es va limitar a dir el portaveu del Govern. També va ratificar la data del 4 de gener com el dia del cessament de Ferrer i, per tant, com a dia límit que mou Martí per trobar un relleu amb garanties.
El responsable de Finances va tancar el tema assegurant que es donava aquest termini a Ferrer «per resoldre de forma correcta qüestions que estan en curs i poder abordar el canvi de forma reflexiva».
Renúncia Liberal / D’altra banda, Cinca va aprofitar per valorar el comunicat que va emetre ahir el Grup Parlamentari Liberal, amb la signatura de la consellera Carine Montaner, on renunciaven a presentar-se a la reunió fixada demà entre el cap de Govern i els grups parlamentaris per tractar el tema de l’oferiment del pacte d’estat a l’àmbit de l’acord d’associació amb Europa i en l’àmbit de la salut. El grup liberal va anunciar la seva renúncia a assistir a la reunió per no rebre la informació «referent a tots els estudis efectuats d’avaluació d’impacte sobre la nostra economia que ha portat al Govern a considerar de forma tan positiva el possible acord així com els estudis que reflecteixen quin cost tenen previst sobre la implantació del mateix en les estructures públiques». Així mateix, en l’àmbit de la salut esgrimeixen que, ara mateix, el ministeri no té «un lideratge clar».
El portaveu del Govern va lamentar la posició del grup liberal i va comentar que «tinc la sensació que és una resposta més del resultat electoral, que no pas una resposta de la voluntat o no de tenir un pacte d’estat». Cinca va afegir que «estem definint l’Andorra dels propers 20-25 anys i es bo que participin tots». «Esperem que durant els propers dies ho reconsiderin i passades les festes es puguin reprendre aquestes converses», va cloure el ministre.
El PS tramet les aportacions / En aquest sentit, el Partit Socialdemòcrata va tramitar les seves aportacions al document del pacte d’estat per la Unió Europea i les va enviar al cap de Govern, Toni Martí. Els consellers del PS, Pere López, Rosa Gili i Gerard Alís, asseguren encarar la reunió de divendres «amb esperit constructiu i amb la ferma voluntat d’avançar en l’assoliment d’un pacte d’estat que, des de la formació, s’ha reclamat en reiterades ocasions».
El comunicat socialdemòcrata reflecteix que els seus consellers tenen «el màxim compromís per treballar amb el Govern en aquest procés d’acostament a Europa».