Arran del conveni signat amb el comú de Sant Julià de Lòria per promoure entre els restauradors de la parròquia l’obtenció del segell sense gluten, l’Associació de Celíacs d’Andorra (ACEA) està preparant una campanya divulgativa i de conscienciació a través de les xarxes socials per tal d’arribar a un nombre més extens d’establiments de la vila i del conjunt del país. Així, està previst que la campanya es posi en marxa durant el primer trimestre de l’any vinent amb l’objectiu que cada vegada hi hagi més establiments que siguin ‘amics’ dels celíacs i ofereixin productes que puguin consumir sense inconvenients.
A hores d’ara, però, el projecte lauredià d’obtenció del segell no està obtenint els resultats desitjats. Aquest fet es deu, segons explica l’ACEA, a què “no deixa de ser una iniciativa que comporta un temps de preparació tant pels establiments com pels voluntaris de l’entitat per poder exposar el projecte”, els quals efectuen aquest treball durant el seu temps lliure “i tenim poques hores”.
No obstant això, des de l’entitat asseguren que ja hi han hagut establiments de Sant Julià interessats en la proposta i a hores d’ara estan estudiant el protocol per tal de poder-lo adaptar a la seva cuina i sala. “No demanem cap modificació de l’espai, ni fer obres, ni canvis importants”, afirma l’ACEA, sinó que simplement es busca que tinguin en compte els productes bàsics que ja siguin sense gluten i tinguin un protocol d’emmagatzematge, manipulació i servei per evitar la contaminació, “un punt molt important per a un celíac”.
La importància d’aquests aspectes es deu al fet que les persones celíaques han de portar una dieta lliure de gluten i de traces, ja que en cas que n’ingereixi, en ser la celiaquia una malaltia autoimmune, el seu cos genera unes defenses que ataquen el seu organisme. Per aquest motiu, des de l’associació es promou que els restauradors s’acreditin segons els protocols d’actuació que es marquen des de l’Associació de Celíacs de Catalunya, entitat que “ens fa l’acompanyament d’acreditació de restaurants per tal de donar garanties a les persones celíaques i que puguin menjar fora de casa”.
Una de les principals diferències amb el cas de Catalunya, on cada vegada hi ha més establiments acreditats i sensibilitzats amb la problemàtica del celíac a l’hora de menjar fora de casa amb garanties, és el pressupost i la infraestructura orgànica “de la que nosaltres estem molt lluny”. Tot i això, l’ACEA assegura que “no tenim previst reformular el projecte” lauredià, ja que una hipotètica reformulació “implicaria anar en detriment de la salut dels celíacs”.