La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Silvia Calvó, va participar ahir al segment d’alt nivell ministerial de la 25a conferència d’Estats Membres del Conveni Marc de Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP25) que té lloc a Madrid sota la presidència de Xile. Durant el seu discurs, Calvó va posar en relleu que Andorra és conscient del repte que representa l’emergència climàtica i per això el Govern aposta per revisar a l’alça els compromisos internacionals contrets per tal d’assolir la neutralitat climàtica l’any 2050.
Així mateix, va apuntar que l’Executiu està actualitzant l’estratègia nacional de l’energia amb l’objectiu d’assolir aquesta fita i va reconèixer que per aconseguir la neutralitat de carbó de cara al 2050 és necessari impulsar polítiques governamentals realistes i ambicioses, amb un importat lideratge empresarial i també de la mà del canvi dels hàbits dels ciutadans.
D’altra banda, va desgranar el marc legal necessari que té el país per assolir els compromisos internacionals fruits de l’Acord de París i que marquen limitar a 1,5 graus l’augment global de la temperatura. Així va exposar que el Consell General va aprovar per unanimitat la Llei de Transició Energètica i Canvi Climàtic. Entre altres ítems, Calvó va destacar que el text normatiu estableix que a partir de l’1 de gener del 2020 tots els edificis de nova construcció hauran de ser dissenyats i construïts per tenir un consum d’energia quasi nul. Tot plegat, amb l’objectiu d’aconseguir una major resiliència enfront del canvi climàtic.
La ministra també va recordar que actualment hi ha a tràmit parlamentari una proposta d’acord de reconeixement de la crisi climàtica i declaració de l’estat d’emergència impulsada per a la societat civil. En el text, que ha incorporat les propostes dels joves, encomana al Govern adoptar mesures concretes en relació educació, l’aigua, la mobilitat sostenible i impulsar ciutats sostenibles.