En el marc del dia de la Salut Mental, el Col·legi de Psicòlegs d’Andorra (COPSIA), va fer una jornada juntament amb el SAAS sobre prevenció de suïcidi. El cap del Departament de Salut Mental del SAAS, Carlos Mur, va destacar que el suïcidi és un problema global que afecta a tota la societat, no només mèdic.
Explica que aquest és la conseqüència de patir molts trastorns mentals, sovint sense diagnosticar, juntament amb conductes autolesives, que normalment són donades com alleujament de l’ansietat i expressió de malestar. Aquestes s’estan donant cada vegada més entre els adolescents i joves, i Mur va remarcar que «aquest fet ens té preocupats». A més, va explicar que aquest fet es dona quan la persona té una manca de tolerància a la frustració, una sensació de buidor i una manca de control d’impulsos. En la ponència, Mur va comparar aquests comportaments autolesius amb la prevalença durant els anys 90 i 2000 de trastorns de la conducta alimentària. Dur explicava que «tant en un cas com en l’altre la persona podia arribar a sentir aquell control que li mancava».
Respecte al suïcidi, el doctor va remarcar la importància de tenir identificats els factors de risc, sobretot en l’àmbit acadèmic i personal: «els professionals de la salut només estem 20 minuts amb ells, són la família i l’escola els que passen més temps amb els joves, per això és important poder consciensciar aquests dos àmbits».
Grup d’Ajuda/ A més, Mur va explicar que per al primer trimestre de 2024 es vol crear un grup d’ajuda mútua per a les persones que han patit el problema.