Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

Andorra registra el principi d’any més càlid des del 1950

El Servei Meteorològic Nacional indica que els cinc primers mesos de l’any s’ha constatat una pujada de 2,8ºC

Les dades recollides pel Servei Meteorològic Nacional indiquen que els cinc primers mesos de l’any 2020 registren l’inici d’any més càlid des del 1950 al Principat. En aquest sentit, les temperatures han pujat 2,8º respecte l’habitual. Així, des del mes de gener fins al mes de maig d’enguany, la mitjana de temperatura ha sigut superior a la normal amb els mesos de febrer i maig més càlids mai registrats. 

Concretament, les dades registrades al llarg del darrers mesos posen de relleu que s’ha registrat l’hivern meteorològic –comprès durant els mesos de desembre de 2019 i gener i febrer de 2020- i la primavera meteorològica –compresa entre els mesos de març, abril i maig- més càlids dels darrers 70 anys. En aquest sentit, la temperatura mitjana que s’ha registrat durant els cinc primers mesos de l’any a la central hidroelèctrica de Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA) ha sigut de 9,1ºC, mentre que la normalitat climàtica és de 6,3º. 

A les altres dues estacions de referència climàtica d’Andorra també gestionades per FEDA, l’estació de la presa de Ransol i el llac d’Engolasters, s’han registrat temperatures que el Govern qualifica com a «extremadament altes» i que relaciona, «indubtablement», amb la influència del canvi climàtic «que accentua aquestes situacions càlides». 
En aquest sentit, indiquen que «les explicacions tècniques apunten que la persistència de les dorsals anticiclòniques que han aflorat els darrers mesos des del nord d’Àfrica i el fet que les pertorbacions que ens han afectat han tingut majoritàriament un origen de sud-oest han fet registrar temperatures anòmalament altes». 

Augment temperatura mitjana

El Servei Meteorològic de l’Oficina de l’Energia i del Canvi Climàtic ha constatat que la temperatura mitjana augmenta en 0,18ºC cada dècada durant l’hivern mentre que durant la primavera augmenta en 0,21ºC. En aquest sentit, registren una acceleració de l’escalfament. El registre més alt fins a l’actual va ser el 2011 i el segueixen el 1997, el 2017, el 2019 i el 2007.

Lluita contra el canvi climàtic / Tenint en compte les dades mencionades anteriorment, el Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat va fer saber, a través d’un comunicat, que des del Govern es prioritza la lluita contra el canvi climàtic a través del desplegament reglamentari de la Llei d’impuls i de transició energètica i del canvi climàtic (Litecc), basada en la decisió de reduir fins a un 37% els gasos d’efecte hivernacle el 2030. A banda d’aquest text legislatiu, el Govern Andorra ha pres compromisos internacionals relacionats amb la matèria al llarg del temps, que estan contrets en el marc de l’Acord de París. 

Segons el mateix comunicat, el Govern es compromet, també, a assolir la neutralitat carbònica pels voltants del 2050. En aquest sentit, a l’últim document de compromisos fet extensiu a l’ONU s’hi destaca que el 2017 el país era responsable del 0,0009496% de les emissions globals. A banda d’això, entre el 2005 i el 2017 el Principat ha mostrat una clara tendència a la baixa de les emissions d’efecte hivernacle amb una disminució del 23%, «una tendència força contrària a la tendència global».

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu