Amb uns preus que oscil·len, depenent del paquet adquirit, entre 15 i 69 euros, i tenint en compte que el salari mínim interprofessional és de 962 euros, Andorra es troba entre els tres països europeus amb millor balanç de preus de la fibra òptica.
En un estudi publicat per la revista Computer Hoy, es mostra com la pitjor oferta al vell continent és a Bulgària, ja que només està disponible a les grans ciutats, costa fins a 15 euros i el salari mensual mitjà del país és de 184 euros. La més cara, la de Luxemburg amb ofertes que superen els 100 euros i on es mouen xifres , pel que fa als sou mínim de 1.921 euros. En la classificació de quantitat d’abonats, Suècia goleja en termes percentuals i, en termes absoluts, Espanya és la líder.
En el primer trimestre d’aquest any 2015 es van comptabilitzar 1.895.000 abonats a la fibra òptica a Espanya, més del doble que l’any passat. Aquesta xifra situa al païs veí com a líder europeu en aquesta tecnologia en termes absoluts.
L’aposta de Telefónica es va fer notar en el sector i els espanyols també gaudeixen d’uns preus competitius al mercat i de les millors ofertes de fibra òptica: entre 50 i 60 euros pel servei.
Suècia, líder d’abonats / Suècia, d’altra banda, lidera el rànquing d’abonats a la fibra òptica en termes percentuals. El país escandinau ofereix paquets bàsics amb un preu aproximat de 20 euros i paquets amb major velocitat de connexió que superen els 100 euros.
No obstant això, el salari mitjà a Suècia supera els 2.600 euros mensuals, de manera que una tarifa de 100 euros és, en comparació, més barata que una tarifa de 60 euros a Espanya.
Les pitjors ofertes de fibra òptica d’Europa estan a Bulgària. Allà aquest tipus de connexions només es poden contractar en grans ciutats i per preus que van des dels 6 euros per només 2 MB de velocitat fins als 15 euros per 45 MB. No obstant això, el salari mínim a Bulgària és el més baix d’Europa amb 184 euros mensuals i el sou mitjà amb prou feines arriba als 376.
La situació a països de l’entorn, com Romania o altres països de l’antic Bloc de l’Est, és similar a la de Bulgària. Tarifes que, a priori, poden semblar barates però que no ho són tant a contextualitzar amb la seva situació econòmica.
En termes absoluts, la fibra òptica més cara és la de Luxemburg, país que també gaudeix del sou mínim interprofessional més alt d’Europa (1.921 €), amb ofertes que superen els 100 euros
Holanda és, percentualment, el tercer país amb major penetració d’aquesta tecnologia (després d’Espanya i Suècia), amb preus de fibra òptica una mica inferiors als del país escandinau, però que estan al voltant dels 80 euros per 100 MB.
França i Alemanya tenen preus de fibra òptica molt semblants a les d’Espanya, tot i que,en aquests dos països, està bastant més estès el sistema de cable, similar al que empra la casa Ono a les seves instal·lacions, que la fibra òptica.